System som Ultrabooks och Apples MacBook sätter helt andra krav på tillverkningen än vad ordinarie bärbara datorer gör. Nu uppges ODM-tillverkaren Quanta köpa in CNC-maskiner för att kunna konstruera sina egna unibody-chassin åt deras kunder.

Ett stort problem sett till kostnaden för Intels Ultrabook-kategori är chassit. Med så pass tunna designer krävs nya knep, och kraftfullare material för att få en stabil och robust konstruktion. En av lösningarna är att svarva ur chassin ut en bit aluminium och magnesium, någonting som kräver speciella verktyg i form av CNC-fräsar. Flera ODM-tillverkare har redan tillgång till sådana maskiner, men det är Apple som tar upp majoriteten av den kapacitet som finns att tillgå. Det här har gjort att chassit blivit en mycket dyrare komponent i Ultrabooks än i vanliga bärbara.

De flesta ODM-tillverkarna har inlett samarbete med tredjepartsaktörer att tillverka deras chassin, men nu uppges Quanta ha köpt in helt egna CNC-fräsar för ändamålet att kunna bygga unibody-chassin internt. Quanta sägs ha tagit det här steget för att på sikt kunna driva ned tillverkningskostnaderna, i takt med att kinesisk arbetskraft fortsätter att bli dyrare.

Compal har istället valt att samarbeta med chassitillverkaren Ju Teng för att expandera sin kapacitet av CNC-fräsar från 1 200 till 2 500 mot slutet av årets andra kvartal. Även Inventec har inlett ett samarbete med ett flertal aktörer, för att göra sig redo att börja skeppa större kvantiteter Ultrabooks och ultratunna under årets andra kvartal.

Wistron är fortfarande på jakt efter någon att inleda ett partnerskap med. Förutom detta så håller de på att utveckla material för att kunna bygga chassi med samma tjocklek som metall-chassin, och samtidigt kunna erbjuda högre kvalité och fler färgalternativ.

Källa: DigiTimes


Relaterad nyhet:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Tempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Vi får inte ha glödlampor längre med det är helt ok att fräsa ut chassin i alu utan något gnäll. Det gamla talesättet sila mygg och svälja kameler har aldrig passat så bra här.