AMD har avslöjat så mycket som att man ska lansera sin nya grafikkortsarkitektur Southern Islands under fjärde kvartalet men nu avslöjar nya rykten ytterligare detaljer. AMD sägs förbereda ett kort med dubbla grafikkretsar för att ta över efter Radeon HD 5970.

AMD kommer med största sannolikhet att döpa sin nya grafikkortsfamilj till Radeon HD 6000-serien och som tidigare uppgifter avslöjat blir det en ny arkitektur, som trots allt väntas låna en hel del byggstenar från dagens Evergreen-arkitektur.

Enligt den asiatiska hårdvarusajten cnBeta.com ska AMD alltså redan från start planera ett kort med dubbla grafikkretsar. Om kortet ska finnas på marknaden från dag ett, eller helt enkelt lanseras senare under fjärde kvartalet är inte klart. Detta skulle åtminstone betyda att man trots ökad prestanda inte låtit strömförbrukningen skjuta i taket, något som är extra viktigt då man fortfarande är fast vid 40-nanometerteknik för tillverkning av sin nya grafikkortsfamilj.

Man avslöjar även att Southern Islands kommer att bjuda på ny funktionalitet där man specifikt nämner en ny version av Universal Video Decoder som ska stödja uppspelning av Ultra High Definition Video (UHDV). Det skulle betyda upplösningar på upp till, och kanske över, de 4096 x 2304 pixlar som YouTube nu stödjer.

Denna bildstandard väntas inte dyka upp på den breda marknaden förrän mellan 2016-2020, men AMD sägs även utrusta grafikkorten med teknik för att skala upp vanliga 1080p Blu-ray filmer till UHDV. Vilket betyder att vi bara saknar monitorer och TV-apparater med stöd för dessa hissnande upplösningar.

Uppgifterna ska givetvis fortfarande tas med en nypa salt. Men om AMD kan optimera prestandan och hålla strömförbrukningen på samma nivå som på dagens Evergreen-familj har man kommit en bra bit på vägen. Vi hoppas samtidigt att man har något mer i bakfickan som fångar vårt intresse.

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Andreas GnussseflopperAbbe KAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
fackamato
Medlem

4st i Crossfire? Kan man lira Quake 3 då?

Tempel
Medlem
Tempel

Måste säga att dom fått fart på tillverkning och utveckling. Vi ser fram emot lite mer info i morgon.

Svensken
Medlem
Svensken

Mycket lovande kort! Mitt drömkort hade dock varit ett passivt kylt HD6770. Det hade varit grymt! 😉

Abbe K
Medlem
Abbe K

Känns ju faktiskt ganska troligt att det är så här: http://www.amdforum.se/artikel/hd6000-amd-raknar-om-och-gor-ratt-596/

Hoppas på det iaf 🙂

flopper
Medlem

sugen på en uppdatering av mitt 5850. 😆

Hoppas på ett superkort i höst.

nussse
Gäst
nussse

Skulle vara trevligt om de kommer med ett kort som presterar som 5770 men drar som ett 4670 🙂 Lite väl optimistisk kanske men man kan ju alltid hoppas. Isf blir det ett givet köp 🙂

Andreas G
Medlem

[quote name=”Abbe K”]Känns ju faktiskt ganska troligt att det är så här: http://www.amdforum.se/artikel/hd6000-amd-raknar-om-och-gor-ratt-596/

Hoppas på det iaf :)[/quote]

OK, det där var ju nästan lite spöklikt. Shaderspekulationen var nästan ord för ord en diskussion jag hade med en insatt person för ett tag sedan.

Jag tror det kan mycket väl vara så att AMD har sett över shader-designen. Utan det kan de knappast klämma ut speciellt mycket mer prestanda ur samma nod utan att storleken på kretsen blir ohanterlig.