AMD har börjat förse media med specifikationer och fullständig information om det nya grafikkortsflaggskeppet Radeon HD 6990. Uppgifter som nu publicerats i sin helhet på Donanimhaber och avslöjar gastkramande information om grafikkortets överklockningsläge där AMD:s nya alster kan dra upp till hela 450 watt.

AMD Radeon HD 6990 blir som vi tidigare avslöjat utrustat med dubbla Cayman XT-grafikkretsar för totalt 3 072 streamprocessorer. De båda grafikkretsarna arbetar i en standardfrekvens på 830 MHz och kopplas till en 4GB stor minnesbuffert genom dubbla 256-bit minnesgränssnitt. Med minnesfrekvenser på 5 000 MHz ger detta en beräkningskraft på hela strömförbrukning på 5,1 TFLOPS och en strömförbrukning på mastiga 375 watt.

amdradeonhd6990_offdetails_6a_dh_fx57

Men AMD nöjer sig inte med detta utan har försett Radeon HD 6990 med ett så kallat överklockningsläge där man med kortets dubbla BIOS-kretsar och en enkel dip-switch kan pressa upp kretsarnas klockfrekvenser till 880 MHz. Med en spänningsökning från 1,12V till 1,175V betyder detta att den maximala strömförbrukningen ökas till närmast skrattretande 450 watt.

AMD menar samtidigt att det finns bud på mer och att man faktiskt ska kunna nå klockfrekvenser på över 900 MHz på GPU samt 6 000 MHz på minne, något som skulle sätta strömförbrukningen någonstans vid 500 watt.

amdradeonhd6990_offdetails_5a_dh_fx57

För att grafikkortet inte ska riskera att krokna av värmeslag eller överdriven strömförbrukning har AMD sett till att deras PowerTune-teknik håller koll på kortets strömförbrukning och höjer eller sänker klockfrekvenserna i realtid för att nå optimala prestandanivåer.

AMD har även vidareutvecklat sin grafikkortskylare som ska ge 20% bättre luftflöde än den lösning man använde på förra dubbel-GPU kortet Radeon HD 5970. Förutom ett högre luftflöde har AMD valt en fasändrade kylpasta som ska ge upp till 8% bättre kylning än tidigare lösningar från tillverkaren.

AMD hävdar i sina pressmaterial att Radeon HD 6990 är hela 67% snabbare än NVIDIA:s nuvarande flaggskepp GeForce GTX 580. Hur jämförelsen står sig när NVIDIA lanserar sitt GeForce GTX 590 med dubbla GF110 kretsar återstår att se, men handsken är onekligen kastad i kriget om prestandakronan på grafikkortsmarknaden.

amdradeonhd6990_offdetails_18a_dh_fx57

amdradeonhd6990_offdetails_3a_dh_fx57

amdradeonhd6990_offdetails_2a_dh_fx57

amdradeonhd6990_offdetails_4a_dh_fx57

amdradeonhd6990_offdetails_7a_dh_fx57

amdradeonhd6990_offdetails_12a_dh_fx57

amdradeonhd6990_offdetails_13a_dh_fx57

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
TempelhirschAnton KarmehedSnowman89Swedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Per SJöberg
Medlem
Per SJöberg

Lite sjukt är det allt. Mitt nuvarande system drar 500-550 watt som mest.
Är dock glad att jag framtidssäkrade med ett corsair ax 1200 nu i höstas.

Svensken
Medlem
Svensken

Den är klockad ganska högt för att vara en dubbelmacka. Tycker detta ser lovande ut. 🙂

Tempel
Medlem
Tempel

Med tanke på att AMDs chip har bättre effektförhållande och i OC låter kortet dra 450W och deras lösning skalar bättre idag är nVidias så är väl chansen att dom håller tronen rätt stor. Hade faktiskt väntat mig att nVidia skulle plocka den med sina handplockade chip men vi får väl se om dom klarar av det när vi båda finns ut och det finns real life tester.

Emil Wadell
Medlem

[quote name=”Swedish Berserk”]Den är klockad ganska högt för att vara en dubbelmacka. Tycker detta ser lovande ut. :-)[/quote]
Det är dock ingen dubbelmacka 😉 Ska bli intressant att se några riktiga prestandasiffror på detta kort samt lite temperaturer.

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Snowman89″][quote name=”Swedish Berserk”]Den är klockad ganska högt för att vara en dubbelmacka. Tycker detta ser lovande ut. :-)[/quote]
Det är dock ingen dubbelmacka 😉 Ska bli intressant att se några riktiga prestandasiffror på detta kort samt lite temperaturer.[/quote]

Grafikkort med dubbla GPU:er då? 😛

Emil Wadell
Medlem

[quote name=”Swedish Berserk”][quote name=”Snowman89″][quote name=”Swedish Berserk”]Den är klockad ganska högt för att vara en dubbelmacka. Tycker detta ser lovande ut. :-)[/quote]
Det är dock ingen dubbelmacka 😉 Ska bli intressant att se några riktiga prestandasiffror på detta kort samt lite temperaturer.[/quote]

Grafikkort med dubbla GPU:er då? :P[/quote]
Precis 😉

Ifall Nvidia verkligen handplockar deras gpuer så kommer de antagligen vinna ”prestandakriget”. Dock kommer det antagligen bara finnas i ett mycket begränsat antal medans 6990 kommer finnas i ”överflöd” då det ändå är ett vanligt kort.

Fredrik
Medlem
Fredrik

Jag tror det är dags att köpa på sig grafikkort som är över ”average” igen!

CF-test utlovas så fort korten landar 😉

Tempel
Medlem
Tempel

Kan AMD låta kortet dra 450W så kan ju nVidia låta det dra lite till om man ändå är utanför specen så att säga. 500? 600? Aja, sen är ju det där med tillgängligheten… Tror ändå Jen-Hsun drar det längsta strået men givetvis gör det här med att gå utanför specen att alla fanboys får mer att gnälla om :sigh: