AMD sägs nu nått en ny milstolpe i utvecklandet av sin nästa generations grafikkortsarkitektur Southern Islands. Den nya arkitekturen som väntas lanseras under familjenamnet Radeon HD 7000 ska redan i februari månad gått igenom tape out och alltså är klar för provtillverkning. Men trots att AMD beräknas stå redo i slutet av sommaren saknas rätt tillverkningsteknik.

Enligt uppgifterna som publicerats på Semi Accurate har AMD för 4-6 veckor sedan fått sina första Southern Islands kretsar klara för provtillverkning och följer man tidigare lanseringar från grafikkortstillverkaren med uppskattad tid för utvärdering, massproduktion och grafikkortsutveckling skulle den nya Radeon HD 7000-serien kunna stå klar för lansering redan i slutet av juli. Förutsatt att allting går som väntat och att man håller samma tidsplan som under lanseringen av Northern Islands och Evergreen.

AMD, och NVIDIA för den delen, har dock ett stort problem. Man är helt i händerna på kretstillverkarna som kämpar för att få färdigt sina nya 28nm processer. Återigen är det TSMC som kan bli den stora boven i dramat där rykten säger att utvecklingen av deras 28nm HKMG (High-K Metal Gate) teknik inte går rasande snabbt. De flesta av er minns säkerligen de stora problem TSMC hade med sin 40nm-teknik, som man sedan trumfade genom att helt sonika kasta ut sin 32nm nod från sina produktplaner.

hd6990dual
AMD Radeon HD 6990 med dubbla Cayman XT grafikkretsar.

GlobalFoundries som väntas ta över delar av AMD:s 28nm tillverkning det närmaste året kan mycket väl ligga i fas med TSMC vad gäller uppstarten av 28nm-tillverkning men som läget är nu ser Radeon HD 7000-familjen ut att ligga helt i händerna på halvledartillverkarna. Designen och de första produkterna väntas vara klara till tredje kvartalet 2011, men när 28nm-tekniken står redo att sättas i bruk är troligtvis det som dikterar lanseringsdatumet.

Under fjärde kvartalet väntas AMD lansera sina första mobila 28nm grafikkretsar och förhoppningsvis kan vi få se de första diskreta kretsarna innan dess.

Det finns inga konkreta detaljer kring Southern Islands-arkitekturen att tillgå idag men troligtvis handlar det om en inte allt för häpnandsväckande generationsväxling där AMD redan provat på sin nya VLIW4-arkitektur med sin Cayman GPU. Detta är något man väntas fortsätta satsa på i Radeon HD 7000-familjen som i övrigt ska bli mer strömeffektiv och överlag prestandaoptimerad. Givetvis hoppas vi även på lite överraskande nyheter eller funktionalitet, samt ett snart lanseringsdatum.

Relaterade artiklar:

Annons

18
Leave a Reply

Please Login to comment
18 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Jacob HugossonHybr1S-Boris-ME4METempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jacob Hugosson
Medlem

Hoppas detta stämmer, jag har alltid varit inställd på som tidigast sent Q4.

Alexander Anderson
Medlem
Alexander Anderson

Hur kommer det sig att AMD verkar ha olika tillverkare för olika kretsar. Jag menar FUSION kretsarna byggs väll i 32nm. Kan de inte låta 7xxx vara en blandning med tidigare modeller i 32nm och senare entusiastkort i 28. Och varför har amd ingen egen fabrik för sånt här än??

Mikael
Medlem
Mikael

Väldigt intressant artikel, jag har lite funderingar…
Är det någon idé för ATI att satsa på 512-bit interface?
Hur långt fram ligger utveckligen av GGDR6?
PCIe 3.0 borde väl öka bandbredden till moderkortet dubbelt mot dagens 2.0, men kan den fulla potientalen utnyttjas redan med nästa generations kort?
Hur långt efter ligger dagens processorer i processorhastigheter för att vara flaskhalsen vid t.ex. 1920×1080?

Tempel
Medlem
Tempel

Breda bussar tar plats och plats både på kort och i krets är dyrt. Så hoppas verkligen inte på en sådan utveckling. Breda bussar ör oxå svåra att köra i hög hastighet.

Fördelen med med PCIe 3.0 är ju att man kommer få dagens prestanda med 8x och bra mycket smidigare för SLI/CF lösningar även med enklare chipset.

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”Hybr1S”]Väldigt intressant artikel, jag har lite funderingar… Är det någon idé för ATI att satsa på 512-bit interface? Hur långt fram ligger utveckligen av GGDR6? PCIe 3.0 borde väl öka bandbredden till moderkortet dubbelt mot dagens 2.0, men kan den fulla potientalen utnyttjas redan med nästa generations kort? Hur långt efter ligger dagens processorer i processorhastigheter för att vara flaskhalsen vid t.ex. 1920×1080?[/quote] 512-bit verkar i AMDs mening ge mer chipyta och värmeutveckling än det är värt, används samma yta till andra saker så tjänar man mer prestanda. AMD sparade in en del transistorer och värme på att skrota… Läs hela »

Cirap
Medlem
Cirap

tajma SI med Battlefield 3 så blir jag en glad pöjk! har tänkt uppgradera mitt 5770 i år och det är lika bra att avvakta HD7000 korten

Svensken
Medlem
Svensken

Spännande. Vet inte om jag ska uppgradera mitt HD4770 nu eller vänta.

Niabureth
Medlem
Niabureth

Det är ju fan att det bara är intel som har ”riktig” koll när det gäller kretstillverkning.
De verkar minsann inte ha några problem att följa moores lag.
Är synd att Larrabee lades på is :-

Mikael
Medlem
Mikael

[quote name=”Tempel”]Breda bussar tar plats och plats både på kort och i krets är dyrt. Så hoppas verkligen inte på en sådan utveckling. Breda bussar ör oxå svåra att köra i hög hastighet. Fördelen med med PCIe 3.0 är ju att man kommer få dagens prestanda med 8x och bra mycket smidigare för SLI/CF lösningar även med enklare chipset.[/quote] Ahaa, men eftersom Anton med flera tror (självklart vet ju ingen 100%) att det inte blir så många nyheter i den kommande Southern Islands-kretsen, men man krymper tillverkningsprocessen rejält, från 40->28nm så borde det väl just möjliggöra en satsning på en… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Så länge 256-bit räcker behövs inte 512-bit. Det ska finnas GDDR5 på hela 1750MHz(7000MHz effektivt, eller 7GHz om ni tycker om det mer) så jag tror även nästa generation high-end kommer hålla hårt vid 256-bit

Tempel
Medlem
Tempel

Dagens chip är aningens för stora som dom är med tanke på AMD/ATIs nya strategi när det gäller sina chip. De var ju tänkta att göra i mindre tillverkningsprocess än dagens 40nm. Så krympningen av chipet är precis det som AMD eftersträvar då dom får bättre yield och med lite tweaks på chippet kan få ut en hel del prestanda till. Högre klockfrekvens kan vi nog räkna med. Kanske oxå att dom ändrar förhållandet mellan SPs och ROPs/Texture Units alternativt grupperingen av nämnda delar för att bättre utnyttja chipets delar. Jag skulle tro att dom har som mål att hålla… Läs hela »

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”Hybr1S”]-”Där har jag läst annorlunda i några tester. T.ex. här: http://www.anandtech.com/show/4239/nvidias-geforce-gtx-590-duking-it-out-for-the-single-card-king/10” ” Interestingly NVIDIA more than chips away at AMD’s lead here, and the GTX 590 and its overclocked variants top the charts. Given these scores it’s likely we’re approaching a non-GPU bottleneck in the game. ” http://www.anandtech.com/show/4239/nvidias-geforce-gtx-590-duking-it-out-for-the-single-card-king/12”While there’s still room to grow here as evidenced by the increases due to overclocking, we’re quickly approaching a CPU limit. In the meantime NVIDIA could use some wins in some more shader-bound games, as clearing 100fps is also starting to clear the realm of a meaningful performance increase. ” Det var… Läs hela »

Henry de Kruijf
Medlem

Om AMD är smarta tar dem kommande 6790 i 28nm så de får lite erfarenheter utav det.

Det är förstås oklart hur långt tillverkningsprocessen har kommit.. Men vill minnas att de har gjort sånt tidigare när de gick från 4000- till 5000 serien.

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”ME4ME”]Om AMD är smarta tar dem kommande 6790 i 28nm så de får lite erfarenheter utav det.

Det är förstås oklart hur långt tillverkningsprocessen har kommit.. Men vill minnas att de har gjort sånt tidigare när de gick från 4000- till 5000 serien.[/quote]

Jo de har av tradition alltid gjort så. Jag minns det så långt tillbaka som till Radeon 9600 XT.
Men i det här fallet så är 28nm så omoget att det inte går. De får vänta ytterligare ett halvår eller något innan de kan släppa något på 28nm över huvud taget.

Mikael
Medlem
Mikael

[quote name=”-Boris-”] Fast du kan ju inte förvänta dig att man kör med dubbla GTX 580 om man inte matchar med finaste processorn. Sedan kan du ju fråga dig om man kan säga att det är ett problem när det är över 100 FPS. Sedan har vi nog en hel del fint att vänta i sommar när AMD släpper BD, även om de nu inte skulle komma ikapp eller komma om Intel så tror jag ändå att det kommer pressa upp prestandan lite på processorerna.[/quote] Sorry, pasteade ena länken fel, de här skulle det vara: http://www.anandtech.com/show/4239/nvidias-geforce-gtx-590-duking-it-out-for-the-single-card-king/14 http://www.anandtech.com/show/4239/nvidias-geforce-gtx-590-duking-it-out-for-the-single-card-king/12 Här ser man… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Skillnaden på 1920×1200 och 1920×1080 är inte så värst stor så du kan göra en jämförelse rakt av där tycker ja.