AMD:s arbete med nya grafikkortsarkitekturen Southern Islands fortsätter och likaså ryktena kring specifikationerna av den nya Radeon HD 7000-serien som väntas ut på marknaden under hösten. De senaste uppgifterna talar om grafikkretsarnas koppling till moderkort och processor, där Radeon HD 7000-serien ska bli först på marknaden med stöd för PCI Express 3.0.

Dagens grafikkort använder sig på sin höjd av PCIe 2.0 gränssnittet vilket med våra elektriska x16 platser ger en maximal teoretisk databandbredd på 8 GB/s i varje riktning (16 GB/s effektivt). Det nya PCI Express 3.0 gränssnittet fördubblar den teoretiska databandredden i samma fysiska kontakt till 16 GB/s (32 GB/s effektivt) genom att öka bandbredden i varje PCIe-kanal från 500 MB/s till 1 GB/s. Men tack vare en effektivare avkodningsteknik kommer det nya PCIe 3.0 gränssnittet bjuda på mer än dubbelt så hög effektiv bandbredd då prestandaförlustera minskar. PCI Express 3.0 ska även medföra andra optimeringar för signalhantering, energisparfunktioner och bättre skalbarhet.

Flera moderkortstillverkare har redan börjat lansera moderkort med stöd för PCIe 3.0 och lovar faktiskt ökad prestanda även med vissa PCIe 2.0 enheter idag, bland annat kraftfulla SSD-produkter. Men de första grafikkort som kan nyttja den ökade bandbredden och effektivare gränssnittet väntas alltså bli Radeon HD 7000-serien.

asrockpcie3ASrock är en av de första tillverkarna som lanserar moderkort med PCIe 3.0 switchar.

Vi vet ännu inte allt för mycket om Radeon HD 7000-serien men det mesta tyder på att AMD fortsätter sitt arbete med VLIW4-arkitekturen man introducerade med sin Cayman GPU (HD 6900-serien). Vi lär dock få se en rejäl upprustning av densamma och bredare funktionalitet som görs möjlig av en ny och effektivare 28nm tillverkningsteknik.

Just tillverkningstekniken sägs vara bromsklossen i AMD:s lanseringsplan där halvledartillverkaren TSMC sliter för att få upp en stabil tillverkningsvolym. De senaste uppgifterna vi hörde var att den nya grafikkortsfamiljen dyker upp under hösten. Utvecklingsnamnet på den kraftfullaste kretsen i familjen sägs vara Tahiti och vi kan alltid hålla tummarna att vi här får se den redan presenterade Next Graphics Core-arktiekturen, även om detta troligtvis också blir en VLIW4-baserad GPU.

Samtidigt som moderkort med PCIe 3.0 är på väg ut på marknaden redan idag så kommer de första processorerna inte att dyka upp förrän i andra kvartalet 2012 med Intel Ivy Bridge.

Källa: Donanimhaber

Relaterade artiklar:

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
KallistiJacob HugossonAnton KarmehedSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Jaha vi som sitter på PCIe 2.0 då? Kommer man kunna använda ett sånt här grafikkort då? Jag antar att det kommer bromsas av bandbredden?

Annars är det kul med utveckling! 🙂

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Swedish Berserk”]Jaha vi som sitter på PCIe 2.0 då? Kommer man kunna använda ett sånt här grafikkort då? Jag antar att det kommer bromsas av bandbredden?

Annars är det kul med utveckling! :-)[/quote]
Du kan använda ett sånt grafikkort med ett moderkort som har PCI-E 1.1 om du känner för det. Bandbredden borde inte vara några som helst problem då vi inte ens är i närheten att maxa PCI-E 2.0.

Kallisti
Medlem
Kallisti

Kan väl ha positiva effekter på GPGPU funktioner då minnesskyfflande till grafikkortet sägs vara ett ganska stort problem. Kanske inte bandbredden som är problemet, men PCIe3 borde ha bättre latenser med. Kanske ännu ett steg (förutom x86 adressering av minnen i APUs) av AMD för att öka sin attraktionskraft på GPGPU marknaden.

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”smartidiot89″][quote name=”Swedish Berserk”]Jaha vi som sitter på PCIe 2.0 då? Kommer man kunna använda ett sånt här grafikkort då? Jag antar att det kommer bromsas av bandbredden?

Annars är det kul med utveckling! :-)[/quote]
Du kan använda ett sånt grafikkort med ett moderkort som har PCI-E 1.1 om du känner för det. Bandbredden borde inte vara några som helst problem då vi inte ens är i närheten att maxa PCI-E 2.0.[/quote]

Okej då vet jag det! Tack för förklaringen Jacob!

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Anton Karmehed”]
Ja det stämmer bra Kallisti, PCIe 3.0 ska minska väntetiderna och överlag bättre latenser. Tror detta är något som går att nyttja även vid användning av PCIe 2.0 enheter faktiskt.[/quote]
Det kan nog stämma, ASRock sa väl att man kunde vänta sig i alla fall något högre prestanda med deras PCI-E 3.0 moderkort kan det bero på detta?

Kallisti
Medlem
Kallisti

[quote name=”smartidiot89″]
Det kan nog stämma, ASRock sa väl att man kunde vänta sig i alla fall något högre prestanda med deras PCI-E 3.0 moderkort kan det bero på detta?[/quote]
Vet inte riktigt, förutom högre bitrate verkar det vara en algoritm med mindre overhead (1,5% istället för 20%) som är grejjen med PCIe3 men en ny algoritm kräver ju att både kort och moderkort känner till den.