AMD lovade vid sin introduktion av Radeon HD 7970 att grafikkortet skulle nå riktigt höga klockfrekvenser vid överklockning. Nu har välkända överklockarprofiler pressat AMD:s nya flaggskepp till gastkramande frekvenser och vid 1,7 GHz GPU-frekvens plockat nya prestandarekord.

Välrenomerade överklockaren Shamino har gett AMD Radeon HD 7970 en ordentlig genomgång med både spänningsmodifikationer och rejäl kylning i form av flytande kväve höjt ribban ytterligare för vad vi väntar oss av grafikkortsprestanda idag.

I sina första prestandatester på ett testexemplar av Radeon HD 7970 har de två överklockarna pressat grafikkortet till hela 1,7 GHz klockfrekvens på den 28nm-tillverkade grafikkretsen samt 8 000 MHz på det 3GB stora GDDR5-minnet. Vilket får standardfrekvenserna på  925 MHz GPU och 5 500 MHz minne att verkar nästan lite mesiga.

För att nå dessa rekordhöga klockfrekvenser krävdes dock rejält uppskruvade spänningar (runt 1,6V för GPU) samt temperaturer på mellan -120°C till -180°C beroende på test och upplösning. Trots de extrema klockfrekvenserna och hela 4,3 miljarder transistorer hävdar överklockarna att värmeutvecklingen är ungefär hälften mot vad man såg på GeForce GTX 580 när det pressades till sin spets, ett gott betyg för den nya 28 nanometertekniken.

7970ln2

De första resultaten i Futuremarks 3DMark Vantage och 3DMark 11 testsviter visar att AMD:s nya flaggskepp krossar dagens konkurrenter. Med ett ensamt grafikkort nådde man nära nog 55 000 poäng i 3DMark Vantage Performance och över 15 000 poäng i 3DMark 11 Performance. Då grafikkortet ännu inte är officiellt accepterat av Futuremark är det inga officiella världsrekord men långt över vad vi sett tidigare i dessa tester (Dagens rekord lyder 48002 poäng i Vantage och 13144 i 3DMark 11).

3dmark11

Vi kommer att få in det första konsumentkortet av Radeon HD 7970 under dagen och kommer börja fila på vår prestandaartikel inför marknadslanseringen som sker den 9 januari. Tills dess kan ni läsa vår teknikartikel om Radeon HD 7970 som ni hittar här.

Relaterade artiklar:


3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
shaglordBirksDravond Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Dravond
Medlem
Dravond

1,7GHz imponerande hastigheter samtidigt som man får ut rejäl prestanda, 8000MHz på minnet är inte heller fy skam …

Nu blir det intressant att se vad ”vanliga” konsumenter kan skrämma upp kortet i utan extrem kylning. De som alltså har råd med att lägga 5k kr…

Birks
Medlem
Birks

Hoppas 7990 kortet också kommer klocka bra men framförallt vore det toppen om det var stabilt i Eyefinity när man klockar, mitt 5970 går inte att klocka alls utan att Eyefinity ballar ur.

Micke
Medlem
Micke

Fråga kolon.. Vad är det där som sitter i skärmuttaget på kortet? Någon? /s