Radeon HD 7990 kommer att bli AMD:s första grafikkort med dubbla 28nm-grafikkretsar och nu säger nya uppgifter att tillverkaren avvaktar med lanseringen fram tills juni månad och datormässan Computex i Taiwan. Samtidigt som rivalen GeForce GTX 690 väntas stå runt hörnet.

AMD var tidigt ute med sin nya generation av grafikkretsar där den färska 28 nanometertekniken visade sig vara ypperlig på att spara ström och samtidigt frigöra högre prestanda. Tillverkaren har redan rullat ut tre olika produktserier med sin nya Southern Islands-arkitektur och i juni månad ska det alltså vara dags för den fjärde.

AMD Radeon HD 7990 sägs då få sin officiella lansering på datormässan Computex i Taipei, Taiwan, som går av stapeln den 5 till 9 juni. Detaljerna kring AMD:s nya värstingkort är än så länge få och ibland motsägelsefulla. Men det vi vet med säkerhet är att Radeon HD 7990 kommer att husera inte mindre än två kraftfulla 28nm-grafikkretsar. Grafikkretsarna kommer högst troligt vara hämtade ur Tahiti-familjen (Radeon HD 7900-serien) och förhoppningsvis gestaltas av toppmodellen Tahiti XT med 2 048 Radeon-kärnor vardera.

7970Radeon HD 7970 väntas få en storebror i juni månad, då med dubbla grafikkretsar.

Tidigare rykten har talat om totalt 6GB GDDR5-grafikminne samt GPU-klockfrekvenser på upp till 850 MHz. Men detta får ses som högst spekulativa uppgifter, även om 6GB grafikminne inte är en orimlighet då Radeon HD 7970 idag kommer med 3GB direkt i standardutförande.

Det vi med större säkerhet kan säga är att Radeon HD 7990 troligtvis kommer att bli ett av de kraftfullaste, dyraste och mest strömslukande grafikkorten på marknaden. Men hur det står sig mot GeForce GTX 690 – som sägs tillkännages redan till helgen – återstår att se.

Källa: DonanimHaber


Relaterade artiklar:

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Jacob HugossonPangpregoLagl0rdenflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

skönt man väntar med köp.

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Hur svårt tekniskt sett är det ta två kort och slänga ihop dem? Varför vänta ända till Juni om Nvidia kan göra det på ett par veckor efter sin launch?

Kanske de tänker slänga ihop 3 st kort så de kan vara ”snabbast”? eller att de inte riktigt är klara med nåt kort med ännu flera moduler på samma kort och de vill få ut dem? Känns lite B hursomhelst komma efter sin konkurrent med nåt om inte är riktigt lika snabbt… speciellt om det gäller ett ”värsting”-kort som detta.

Pangprego
Gäst
Pangprego

Lagl0rden: AMD kanske inväntar 690 för att göra några sista modifikationer för att få behålla prestandakronan.

GTX580 var snabbare än 6970 ändå så tog 6990 hem prestandakronan i dubbelGPU klassen.. Optimization my friend!

Jacob Hugosson
Medlem

NVIDIA har inte utvecklat ett GTX 690 bara ett par veckor, utvecklingen har med säkerhet pågått i månader.

När det kommer till AMD tycker man ändå att de borde ha hunnit före NVIDIA, men jag tror på Pangprego att AMD vill kunna göra sista minuten ändringar på kortet. HD 7990 skulle jag gissa på är färdigställd, men just klockfrekvenser är en sådan grej som fastställs ibland bara dagar innan lanseringen.