Det är knappast en hemlighet att AMD planerar ett grafikkort med dubbla grafikkretsar. Idag vet vi däremot lite mer om grafikkortet som troligtvis kommer gå under namnet Radeon R9 295X2. Ett rejält påkostat kort som med två fullt utrustade Hawaii XT-grafikkretsar kan komma att lanseras redan inom två veckor.

AMD har satsat på viral marknadsföring av sitt grafikkort med dubbla GPU-kretsar där man bland annat skickat ut manipulerade fotografier till utvalda grafikjournalister och spelat på frasen ”två är bättre än en”. Som väntat har man inte avslöjat några mer detaljer kring vad detta kryptiska meddelande skulle betyda och enligt uppgifter till NordicHardware har AMD varit nogranna med att hålla locket på när det gäller detaljerna kring det nya grafikkortet.

Enligt källor till NordicHardware börjar det dock klarna kring AMD:s lansering och det vore väl konstigt annars. Lanseringsdatumet sägs nämligen vara spikat till den 8:e april. Vi ska troligtvis inte räkna med någon tillgänglighet i butiker vid detta datum, men det är i andra veckan av april som AMD väntas släppa all information och tillåta de första testerna av sitt nya monsterkort.

Annons

Radeon R9 295X2 hämtar inspiration från Asus Ares II

Grafikkortets namn ska bli Radeon R9 295X2 och som tidigare rykten också gjort gällande har AMD valt att satsa fullt ut på prestanda i detta fallet. Radeon R9 295X2 ska vara utrustat med två fullfjädrade Hawaii XT GPU:er vilket innebär totalt 5 632 streamprocessorer (2 x 2 816). Dessa ska sedan köras i en klockfrekvens på 1 gigahertz, likt den nuvarande enkelkretsade flaggskeppsmodellen R9 290X.

Särskilt intressant är att AMD helt och hållet har gjort om sin kylardesign för R9 295X2, och istället för den plastiga historia vi hittar hos nuvarande referenskylare kommer de satsa på en betydligt mer premiuminriktad design. Kylaren blir väldigt snarlik den som Asus har använt till sitt Ares II, vilket som bekant använder sig av dubbla grafikkretsar ur den äldre Tahiti-familjen.

asus_ares_IIAMD:s nya dubbelkretsade kort uppges ta efter Asus monstermodell Ares II

Precis som Ares II så levereras R9 295X2 med ett slutet vattenkylningssystem, med två pumpar och en 120-millimeters radiator. I och med att entusiaster är den tänkta målgruppen så öppnar AMD för att användarna själva ska kunna byta ut kylaren, som kommer med synliga torx-skruvar.

Annons

Kylaren ska ha en exklusiv känsla och design, och hitta en bra nivå mellan prestanda och ljudnivå. Att förflytta kylflänsarna från själva kortet till en radiator kan även tillåta AMD att hålla nere tjockleken på kortet.

Lanseringen kan som tidigare nämnt komma att ske redan den 8:e april, vilket skulle låta AMD hinna före Nvidia som kommer lansera sitt dubbelkretsade GTX Titan Z först i maj månad. Prislappen är ännu okänd, men det är nog säkert att anta att man kommer få gräva ganska djupt i plånboken för att säkra ett exemplar.


Relaterade artiklar

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
william westonadolf512GizmodoGambit_2K Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gambit_2K
Medlem
Gambit_2K

Tråkigt val av namn på kortet, 295 får nog alla att tänka på GeForce GTX 295 vilket inte var de bästa kortet att påminnas om.

290X2 eller 299X hade varit bättre anser jag.

gustav II
Medlem
gustav II

jag tycker radiatorn ser alldeles för klen ut, kan knappast kyla bort flera hundra watt med rimlig ljudnivå. [quote name=”Gambit_2K”]Tråkigt val av namn på kortet, 295 får nog alla att tänka på GeForce GTX 295 vilket inte var de bästa kortet att påminnas om. 290X2 eller 299X hade varit bättre anser jag.[/quote]AMD är det värsta företaget jag känner till när det gäller att namnge processorer, allra bäst hade det naturligtvis varit om de hade döpt r9 290x till r9 291 istället och sedan döpt dubbelmackan till 291×2, men nu när namnen inte går att ändra så är nog 299x/291×2 att… Läs hela »

Gizmodo
Gäst
Gizmodo

[quote name=”Gambit_2K”]Tråkigt val av namn på kortet, 295 får nog alla att tänka på GeForce GTX 295 vilket inte var de bästa kortet att påminnas om.[/quote] ”Får alla att tänka på GeForce GTX 295”. Vilken värld lever du i? [quote name=”adolf512″]jag tycker radiatorn ser alldeles för klen ut, kan knappast kyla bort flera hundra watt med rimlig ljudnivå. 290X2 eller 299X hade varit bättre anser jag.[/quote]AMD är det värsta företaget jag känner till när det gäller att namnge processorer, allra bäst hade det naturligtvis varit om de hade döpt r9 290x till r9 291 istället och sedan döpt dubbelmackan till… Läs hela »

gustav II
Medlem
gustav II

[quote name=”Gizmodo”]
Sa den högst trovärdiga Nvidia fanboyen.[/quote]
jag bytte från 5850 till vattenkylda r9 290 CF(…) då jag köper de kort som passar mina behov bäst, att kallas nvidia fanboy tar jag som en ära.

Detta förakt mot alla ’fanboys’ har jag svårt att förstå. Jag personligen ogillar både nvidia, intel och AMD och jag ser inget behov av att försvara de produkter jag har köpt men jag har samtidigt förståelse för de som föredrar AMDs eller nvidias grafikkort pga pefsonlig erfarenhet.

william weston
Gäst
william weston

Ärligt, jag tycker det är super att de kommer med grafikkort med vattenkylning för de som även inte är så superbra på datorer! slipper alla problem med läckor o att Man ska göra på rätt sätt o allt!Tumme upp för de!Men vad hände med piset.. bara undrar hur många är de som egentligen köper detta grafikkort när de finns nästan lika bra i 2x sli för halva priset ungefär?Skulle vara jättekul att få hem ett sånt här grafikkort eftersom jag älskar datorer och jag är Gamer/Builder.. Men tråkigt när de ska kosta så rått med pengar :/ för mig då… Läs hela »