Radeon RX Vega 64 kostar nu runt 6 000 kronor i Svenska butiker och tappar titeln som bäst prestanda per krona i prestandaklassen.

AMD har haft en ful ovana att leverera konstiga och svårtydda prisuppgifter inför grafikkortslanseringar, särskilt i Sverige. När företaget lanserade Polaris-arkitekturen och Radeon RX 480 var det med en svensk prislapp som inte alls stämde överens med deras internationella riktpriser.

Med Radeon RX Vega var farhågorna desamma när slutsatserna fastställdes i NordicHardwares djupgående test och produktanalys. AMD levererade prestanda i klass med GTX 1080 och lovade dyrt och heligt ett butikspris på 5 090 kronor. Men priserna kunde inte stärkas av någon annan återförsäljare än nordiska butiksskejdan Komplett. Prislappen som AMD gång på gång hävdade var det riktiga priset för RX Vega 64 gjorde att företagets nya grafikkortsflaggskepp utan tvivel levererade bäst prestanda per krona i det högre prestandasegmentet. En slutsats som också återspeglades i NordicHardwares recension av Radeon RX Vega.

Endast ett hundratal kort i Norden för introduktionspris

Kort efter publicering kunde vi bekräfta att grafikkort såldes för den uttalade prislappen om 5 090 kronor på Komplett.se. Samtidigt hade övriga återförsäljare fortfarande inga egna prisuppgifter och brittiska återförsäljaren OCUK skrev ut på sin hemsida att det motsvarande brittiska priset bara var ett introduktionserbjudande. Timmar efter produktlistningen såldes butikens lager slut och i samma stund ökades prislappen på basmodellen av RX Vega 64 med 100 pund. Allt pekade då på ett liknande scenario på den Svenska marknaden, något som under det senaste dygnet bekräftats.

Sapphires Radeon RX Vega 64 Black för 5 090 sek är nu slutsålt.

Sedan lanseringen av Radeon RX Vega 64 för knappt 48 timmar sedan finns det inga referensmodeller av grafikkortet att hitta med en prislapp i närheten av AMD:s introduktionspris. Komplett.se säljer som tidigare Radeon RX Vega 64 Black Pack för 6 090 kronor med två medföljande spel. Butiken har dock sålt slut alla basmodeller för 5 090 kronor, av vilka man hade totalt ett 150-tal exemplar i Norden. Hos övriga svenska återförsäljare ser vi samtidigt hur flera butiker fortfarande listar RX Vega för 7 000 – 8 000 kronor.

Radeon RX Vega-priser hos Svenska återförsäljare (vanlig luftkyld basmodell)

*OBS. Ovan listade uppgifter bekräftades senast kl 09.30 den 16 augusti 2017.
** Uppdaterades efter att artikeln publicerades.

Det råder fortfarande förvirring hos svenska återförsäljare där flera butiker alltså inte ens listat AMD:s nya grafikkort medan andra listat grafikkorten med uppenbara tillsvidarepriser. Komplett-ägda Webhallen.se verkar vara den enda butik, kanske av förklarliga skäl, som ligger i närheten av AMD:s riktiga priser för Radeon RX Vega 64. En prislapp som alltså nu verkar vara runt 6 000 kronor och inte 5 000 kronor som tidigare påståtts.

Andra återförsäljare som NordicHardware pratat med under morgondagen hävdar att man nu äntligen fått de första prisuppgifterna och att butikspriset för deras kort landar på 6 299 eller 6 399 kronor. Med andra ord 1 200 – 1 300 kronor mer än AMD:s utlovade pris vid lanseringen.

Radeon RX Vega 64 får sitt testomdöme uppdaterat

Som svar på redaktionens frågor om prisläget i Sverige har AMD:s ansvarige i norden svarat med att man väntar på återkoppling från huvudkontoret. Oavsett hur prisläget landar i framtiden tvingas redaktionen att uppdatera vår test av Radeon RX Vega 64. Med nuvarande prissättning, som verkar vara den vi kan vänta oss framöver, levererar AMD:s flaggskepp inte mest prestanda per krona. För mer information om hur grafikkortet presterar och hur det står sig mot Nvidia Geforce GTX 1080 refererar vi till vår fullständiga och nu uppdaterade testartikel. Vi återkommer med mer information så fort vi får ta del av den själva.

Uppdatering: Artikeln har nu uppdaterats med prisinformation från Inet.se som under onsdagsmorgonen lagt upp prislistningar för Radeon RX Vega.

Test: AMD Radeon Vega 64 och Vega 56 – Två heta prestandagrafikkort

Rubrik

Annons

17
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
13 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
MorkulJBAnton KarmehedHusse Busse Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Husse Busse
Medlem
Husse Busse

Fast Ert betyg är ej uppdaterat…? FÖRDELAR – Prestanda/krona för både RX64 o RX56…?

Morkul
Medlem
Morkul

Ursäkta om jag svär men: Fy fan va bra gjort!! Inte många andra medier som ändrat i sina betyg men NH har gjort det och det ska ni ha kred för, Okay att man inte kan gå tillbaka hur många många månader som helst för att göra nya värderingar men när det är så pass färskt så ska det inte vara några problem.

Hade faktiskt en diskussion om detta på morgonfikat och det var flera på jobbet som var imponerade av NH.

Jörgen Rehn
Medlem
Jörgen Rehn

Extremt märklig lansering, hur tror man att man ska vinna kunder på detta sätt långsiktigt?
En misslyckad lansering av AMD denna gång i mitt tyckande, inte imponerad.
Dyr och drygt 2 år efter Nvidia i utveckling.
Vad händer på AMD:s grafikkorts division, kanske bör se över sina utvecklare på kontoret?
Som trogen AMD supporter sedan lanseringen av Athlon k7 fram till bulldozer så verkar det även ta stopp vad gäller grafikkorts köp från min sida från det röda laget en framtid framöver.
Vi får hoppas att detta var ett sidoprojekt till Navi, även fast sannolikheten är väldigt liten.

Husse Busse
Medlem

Håller helt med dig! Otroligt märklig lansering…vill man inte sälja så många eller….?

Medlem

När kommer pantntertillverkarnas versioner?

Husse Busse
Medlem

Ryktet säger början-mitten på september…

Medlem

okok. Hoppas Rykterna stämmer.