Intels kommande processorarkitektur Raptor Lake fortsätter med hybriddesign. Här har man fortsatt nyttjat tio nanometers tillverkningsprocess men ska erbjuda ett märkbart prestandalyft samt en rejäl ökning sett till antalet processorkärnor.

Intels processorarkitektur Alder Lake-S markerade en helt ny era för tillverkaren. Detta är den första generationen av processorer för stationära datorer som bygger på en hybriddesign. Det vill säga störa, högpresterande kärnor som samsas med mindre, energieffektiva kärnor i en och samma processor.

Denna idé är något Intel kommer att fortsätta med när det kommer till uppföljaren Raptor Lake. Det är en processor ur denna kommande familj Intel nu har visat upp. Jämfört med Alder Lake vars flaggskepp erbjöd totalt 16 kärnor kommer Raptor Lake att erbjuda upp till 24 kärnor och 32 trådar i toppskiktet.

Utöver uppvisningen av kärnorna bekräftar Intel också att Raptor Lake kommer att behålla samma processorsockel som dagens Alder Lake nyttjar. Man nämner även att de kommande processorerna ska ha ännu bättre möjlighet till överklockning.

Förhoppningsvis blir det inte mycket mer än en BIOS-uppdatering som krävs om användare skulle byta ut sin Alder Lake-processor mor Raptor Lake. Arkitekturen förväntas lanseras någon gång under 2022 års andra halva. Exakt hur mycket prestandavinst vi kan förvänta oss här jämfört med dagens processorer återstår att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid