Av någon anledning har en Raspberry Pi CM4 överklockats från 1,5 GHz från fabrik till 3 GHz. Något som visar att det är inte bara prestandarekord som eftersöks vid extrem överklockning.

Extrem överklockning är inte exklusivt för absoluta flaggskeppsprocessorer eller andra komponenter som används i syftet att krossa prestandarekord. Nyligen har en överklockare vid namn Claude Schwarz gett sig på att pressa klockfrekvensen hos en Raspberry Pi Compute Module 4 så långt det bara går.

Schwarz som använde Lite-versionen av Raspberry Pi CM4 lyckades plocka bort den förinstallerade värmespridaren från Broadcom BCM2711C0-kretsen CM4 bygger på. Efter detta applicerades en portion Thermal Grizzly Conductonaut och en dedikerad processorkylare. Han var även tvungen att använda ett par omgångar med isspray. En lagom komplicerad process allt som allt men resultatet blev att den lilla systemkretsen kunde pressas till 3 GHz.

Schwarz ändrade även kretsens inställningar för strömhantering. Något som behövdes för att den skulle kunna få sin klockfrekvens dubblerad. Utöver den imponerande maxfrekvensen som nåddes kunde överklockaren även pilla lite ytterligare i inställningarna. Detta ledde till att hans Raspery Pi CM4 kunde köras vid 2,4 GHz med en temperatur på endast 26,2 grader.

Dessvärre fick vi inte se några prestandaresultat för detta äventyr i extrem överklockning. Claude lovar dock att han kommer att testa vad denna Frankensteins monster till Raspberry Pi går för inom kort.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid