Raspberry Pi Kameramodul 3 introduceras med en ny 12 MP-sensor, autofokus, HDR och ett utbytbart objektiv. Den enklaste modellen har samma pris som förut men nu finns i fler modeller.

Raspberry Pi, den lilla och billiga ARM-datorn, får nu ett nytt tillbehör. Raspberry Pi Kameramodul 3 introducerar en ny kamerasensor kallad Sony IMX708 som höjer upplösningen från åtta till tolv megapixel, i jämförelse med föregångaren. Samtidigt får Kameramodul 3 stöd för autofokus, som ska göra att den kan fokusera till ett avstånd på fem centimeter och att den ska få bra skärpa på allt upp till en meter, som föregångaren hade besvär med. Det kan ge Raspberry Pi:s kamera fler användningsområden, till exempel som webbkamera.

Kameramodul 3 får HDR och M12-fäste

En ny funktion, som vi har en uppgraderad kamerasensor att tacka för, är HDR. Nu kan den lilla kameran ta flera exponeringar efter varandra för att generera bilder med ett bredare dynamiskt omfång. Den kommer också med fler alternativ när det gäller objektiv. Standardmodellen har ett perspektiv på 75 grader. Utöver den finns även en vidvinkelmodell med 120 grader bredd. Slutligen finns en variant med stöd för det kompakta M12-fästet för utbytbara objektiv. Det låter användare anpassa kamerans perspektiv, använda alternativa bländarvärden och ta manuell kontroll över till exempel fokus. För video erbjuds inte bara en bättre sensor utan också stöd för 50 Hz inspelning i Full HD-upplösning, när föregångaren var begränsad till 30 Hz.

Priset på Kameramodul 3 är samma som för föregångaren. I Sverige kommer den säljas för 350 kronor. Den säljs med och utan IR-filter och kommer då med ett 75 grader-objektiv. Kameran med 120 grader-objektivet kostar 480 kronor och modellen med M12-fäste kostar 700 kronor. De första leveranserna väntas under nästa vecka.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid