Marknaden för för så kallad gaming-inriktad datorhårdvara drog in 30 miljarder dollar år 2016, och förväntas fortsätta växa framöver.

Research-firman Jon Peddie Research (JPR) rapporterar att 2016 var det första året som marknaden för spelinriktad datorhårdvara förbi 30 miljarder dollar i intäkter. Man spår även att marknaden kommer att fortsätta växa under de kommande åren.

Trots att konsolspelande är en gigantisk marknad och mycket vardagsanvändning flyttar till mobila enheter så fortsätter gamingmarknaden till PC att blomstra. Under 2016 ska marknaden för datorhårdvara ha varit värd över 30 miljarder dollar. Man siar också att marknaden kommer att fortsätta växa med runt 6 procent årligen till och med 2019.

Enligt efterforskningarna från JPR så är det entusiastsegmentet som har håvat in mest pengar under förra året. Dock har även mellansegmentet och budgetsegmentet stora roller i marknadens bedrift att nå över 30 miljarder dollar i intäkter. Entusiastmarknaden stod för 43 procent av marknaden och drog in 13 miljarder under 2016. På andraplats kommer budgetsegmentet som stod för 35 procent och ett värde av 10,6 miljarder. Medans mellansegmentet kammade hem den minsta delen av kakan och håller 22 procent av marknaden och drog in cirka 6,7 miljarder dollar.

Ökat intresse för e-sport

Enligt JPR så är det bland annat ökat intresse för e-sport samt möjligheten att sätta en personlig prägel på sin dator som vi har att tacka för PC-marknadens ökade värde.

E-sport har tagit fart ordentligt de senaste åren och det är PC som är e-sportens primära plattform. Vi har sett ett stadigt ökande intresse för e-sport samt att diskussionen kring fenomenet tog fart ordentligt under 2016. Mycket tack vare profiler som Emil “Heaton” Christensen och Paula “Fenjima” Manrique. Som båda har kämpat för att e-sport ska bli erkänt som riktig sport och tagit diskussionen till platser som TV4 Nyhetsmorgon och kvällstidningar.

En annan bidragande faktor till PC-marknadens framgång tros även vara det faktum att det finns så pass många olika produkter tillgängliga för att datorspelare ska kunna få exakt den spelupplevelse som eftersöks. Med ständigt nya produkter när det gäller rent kosmetiska uppgraderingar till datorer och ett hav av olika möss, tangentbord och skärmar så kan datorspelare skräddarsy sin spelrigg för att få den precis rätt.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Carl HolmbergSebbe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sebbe
Medlem
Sebbe

Dom där siffrorna altså… Korreturläser ni över huvudtaget?

Carl Holmberg
Editor

I det här fallet saknades det decimaltecken på ett par ställen i texten, vilket såklart inte heller ska behöva hända. Siffrorna är nu uppdaterade och vi tackar för feedback 🙂