Renesas/NEC var först ut på marknaden med en kontrollerkrets för den nya USB 3.0-standarden, och medan det länge saknades enheter med stöd för USB 3.0 lyckades de kränga tiotals miljoner innan konkurrenterna hann släppa sina lösningar. Nu med stenhård konkurrens planerar Renesas/NEC att sänka priserna på sina kontrollerkretsar ytterliggare en gång.

Någonting man kanske inte tänker på när man köper ett moderkort är att tillverkarna köper större delen av de kretsar som sitter på från andra företag. Ett av dessa är USB 3.0-kontrollerkretsar som fortfarande säljs i mängder då AMD med dess A75-styrkrets är det enda företag på PC-marknaden som kommer med USB 3.0-stöd integrerat. Tekniken i A75 ska dock Renesas stå bakom men vi har inga detaljer om det avtal som gäller mellan bolagen.

AMD A75 är idag den enda styrkretsen med inbyggt USB 3.0-stöd

Nu har Renesas tre bolag att konkurrera mot, ASMedia som är en spin-off av ASUS, Etron och VIA Labs. ASUS och ASRock köper exklusivt USB 3.0-kretsar av ASMedia, medan Gigabyte förlitar sig på både Etron och Renesas. Med allt hårdare konkurrens så börjar USB 3.0-kontrollerkretsarna att bli en handelsvara där det bolag som kan producera det billigaste går ut som vinnare med störst marginaler.

Renesas har meddelat sina partners att man tidigt 2012 ska sänka priset på sina 2-ports kontrollerkretsar till under 1,2 dollar, från dagens ungefär 2 dollar. I jämförelse kostar ASMedias kretsar 1,5 – 1,7 dollar beroende på köpeskontrakt och kvantiteter. Renesas som var först på marknaden började sälja dessa kretsar för 9 dollar styck.

Det positiva för konsumenterna är att konkurrensen gör USB 3.0-funktionalitet på moderkort till en självklarhet och något som inte påverkar slutpriset till lika stor del som tidigare. Vi kan vänta oss ännu lägre priser när både AMD och Intel fått in USB 3.0 i sina styrkretsar och framtida SoC-designer.

Källa: Digitimes

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid