Asus ROG Maximus IX Apex är företagets nya flaggskepp för överklockning på Z270-plattformen, med gott om strömförsörjning och en egendomlig minneslösning.

Snart så är det dags för lansering av Intel Kaby Lake och nya 270-serierna med moderkort. Bilder har tidigare dykt upp på bilder från bland annat MSI. Nu är har även bilder på kommande moderkort från Asus hittat sin väg ut på internet.

Moderkortet har inte den vanliga, rektangulära formen som vi är så vana vid att se hos moderkort. Istället så har moderkortet utsvängda partier i 3 av 4 hörn. Det är knappast ett val som gjorts av praktiska skäl, men det ger kortet ett lite mer unikt utseende.

Klarar både DDR3 och DDR4

Kortet har extra strömförsörjning för överklockning, med dubbla 8-pinskontakter till processorn samt en extra Molex-kontakt. Intressant nog ser vi även totalt tre DIMM-platser. Två av dessa är till för dubbelkanals DDR4-minne medans den tredje kontakten är designad för DDR3. I skrivande stund spekuleras det kring vad DDR3-platsen används för, där vissa medier citerar att den kan användas för diagnostik vid problem med DDR4-platserna. I tidiga bilder från Asus visas dock också en adapter kallad DIMM.2, som låter dig montera en SSD i DDR3-platsen.

Annons

Fyra stycken PCI-e 3.0 x16 kontakter finns även att tillgå. Den översta och den tredje uppifrån är ihopkopplade med CPU:n och kör i x8/x8-läge om båda används. Den andra uppifrån samt den nedersta kontakten är båda av x4-variant.

Mer information om moderkortet och dess övriga syskon bör dyka upp längre fram under månaden, i samband med lanseringen av de stationära Kaby Lake-processorerna och Z270-styrkretsen.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Designen har en funktion. Ofta går det att dra kablarna bakifrån till SPDIF, fläktar, 24-pinn m.m men brukar vara för tight. Hade precis det problemet och den lilla glipan som har skapats skulle fixa det problemet