Nvidia har nu introducerat sin senaste uppsättning grafikkortsmodeller för laptops där de nya modellerna Geforce RTX 2080 Super, RTX 2070 Super och deras Max-Q designer lanseras och stöper om i hierarkin.

Landskapet för datorkomponenter menade för bärbara datorer håller på att genomgå en redig uppdatering. På processorsidan har AMD sin nya Zen 2-baserade Ryzen 4000-serie och Intel har sin purfärska Comet Lake-H serie. Det är dock inte bara nya processormodeller som kommer att börja dyka upp i laptops inom kort.

Nvidia har nu presenterat sin senaste uppsättning av grafikkort för bärbara datorer. Här rör det sig både om existerande modeller som prisjusterats och nya modeller som introducerats.

De nya grafikkortsmodellerna kommer i form av Geforce RTX 2080 Super, RTX 2070 Super samt energieffektiva Max-Q varianter av dessa två grafikkortsmodeller.

Geforce RTX 2080 Super erbjuder 3 072 CUDA-kärnor och upp till 1 560 MHz klockfrekvens hos grafikprocessorn. Denna flankeras av åtta gigabyte 14 000 MHz GDDR6-minne över en 256-bit minnesbuss för en total minnesbandbredd på upp till 448 GB/s. Detta med ett TDP-värde på ”150 W+”. Dess mer energieffektiva variant håller sig till en maximal klockfrekvens på 1 080 MHz för ett lägre TDP-värde på 80 W.

Geforce RTX 2070 Super som är den andra nya grafikkortsmodellen som introducerats delar sitt storasyskons minneskonfiguration. Skillnaden här är däremot i antalet CUDA-kärnor som ligger på 2 560. Klockfrekvenserna listas som upp till 1 380 MHz för den mer strömkrävande varianten vars TDP-värde landar på 115 W. Dess Max-Q variant drar ned klockfrekvenserna till max 1 155 MHz och då sänks även TDP-värdet till 80 W.

Med introduktionen av dessa nya grafikkortsmodeller stöper Nvidia även om bland riktpriserna för flera modeller. Både RTX 2080 Super och RTX 2070 Super ersätter sina icke-Super-syskon och RTX 2070 (icke-Super) knuffas ned till den prispunkt där RTX 2060 tidigare låg. Detta resulterar att även RTX 2060 prisjusteras och hamnar på samma nivå som GTX 1660 Ti tidigare låg på.

Tillsammans med hårdvarutillskotten uppdaterar Nvidia även sin Optimus-teknik som numera går under namnet Advanced Optimus. Denna låter datorerna byta mellan att använda en processors integrerade grafikkrets eller de diskreta grafikkorten för att spara på batteritiden under mindre krävande belastningar.

Nvidia introducerar även Max-Q Dynamic Boost som låter ett grafikkort ta en del av strömbudgeten som egentligen är menad för datorns processorkrets. Detta ska låta grafikkorten öka sina klockfrekvenser ytterligare lite till om det skulle krävas.

Avslutningsvis kommer nya laptops utrustade med dessa nya grafikkortsmodeller att lanseras den 15 april.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid