Efter flitigt användande av flytande kväve kan flera överklockare nu bekräfta att någonting ser ut att ha förändrats hos Nvidia och deras RTX 3090. Nyare enheter av flaggskeppet klarar inte av lika hög spänning som tidigare producerade upplagor. Något som ställer till det när det kommer till att sätta nya rekord.

Någonting verkar ha förändrats hos Nvidias grafikkortsmodell Geforce RTX 3090 som även gäller för tillverkarens senaste grafikkort RTX 3080 Ti. Nytillverkade enheter av flaggskeppet och den nyaste grafikkortsmodellen kan inte hantera lika hög spänning som de äldre.

Detta kommer från vår överklockare Rauf som tillsammans med kollegor från Grekland testat minst åtta olika upplagor av modellerna. Äldre enheter kunde köras med en spänning om 1,5 volt, hos RTX 3080 Ti och nyare RTX 3090-enheter är det dock inte mer än 1,4 volt som gäller. Något som ska göra en påtaglig skillnad när det handlar om extrem överklockning med flytande kväve.

Nvidias potentiella förändring i produktionen påverkar inte vardagligt bruk av dessa grafikkort. Det är när exotisk kylning introduceras och enheterna verkligen pressas till det yttersta som bevisen börjar dyka upp. Rauf spår att han förmodligen hade kunnat pressa sitt RTX 3080 Ti Hall of Fame från Galax till omkring 2 835 MHz på grafikprocessorn om den hade kunnat hantera högre spänning. Då spänningen inte vill lägga sig på 1,5 volt landar han nu istället på 2 775 MHz med sitt RTX 3080 Ti.

Rauf nämner att det är svårt att avgöra exakt när dessa grafikprocessorer som inte hanterar lika hög spänning började hitta sin väg ut i det vilda. Han gissar på att det handlar om enheter tillverkare från och med mars 2021 eller däromkring. Rauf och kollegorna satte under början av året flera världsrekord med hjälp av tidigare producerade RTX 3090-enheter. Dessa RTX 3090-enheter kunde nå mellan 2 850 och 2 885 MHz.

Exakt vad det är som fått dessa nyare grafikprocessorer att bli något spänningsallergiska är oklart. Nvidia går själva inte ut med någon sådan information och Rauf med kollegor har inga svar på vad som skulle kunna ha skett. En förklaring skulle kunna vara att det rör sig om olika fabriker som stått för tillverkningen av kretsarna. Variationer mellan fabriker hör inte till ovanligheten men detta är endast spekulation.

NordicHardware har sedan tidigare kontaktat Nvidia för att få en kommentar angående överklockarnas fynd. I skrivande stund har Nvidia inte gett några svar på våra frågor. Artikeln kommer att uppdateras om Nvidia väljer att göra ett uttalande.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid