Många ser fram mot lanseringen av Nvidias nästa familj grafikkort som förväntas gå under namnet RTX 3000 och nu har bilder på vad som sägs vara modellen RTX 3090 den nya referenskylaren samt den 12-pin strömkontakt som dessa grafikkort kan komma att använda börjat cirkulera på internet.

Nvidia förväntas lansera sin nästa grafikkortsfamilj för konsumenter någon gång under hösten. Denna väntas bära namnet RTX 3000 och tidigare rykten har pekat mot en dedikerad raytracing-processor och en helt ny referenskylare för Nvidias ”Founders Edition”. Nu har bilder på vad som påstås vara grafikkortsmodellen RTX 3090 med just denna kylare hittat sin väg ut på internet och det är inte någon mikroskopisk enhet direkt.

Än en gång är det då en fläkt på vardera sida om kylanordningen som gäller tillsammans med vad som ser ut att vara en rejält tilltagen uppsättning kylflänsar. Det intressanta är dock storleken på kylaren som ser ut att kunna bli bra mycket större än sin föregångare. Visar sig dessa bilder stämma har Nvidia nya grafikkortsserie en referenskylare som tar upp tre expansionsplatser och är markant mycket längre än sin föregångare.

Annons

Huruvida detta faktiskt är Nvidias nya referenskylare eller ej återstår att se. Således bör en nypa salt tas tillsammans med ovanstående bilder.

En helt ny strömkontakt?

Under den senaste tiden har det även spekulerats att en eller flera grafikkortsmodeller ur den nya serien kan komma att nyttja en ny typ av strömkontakt. Denna sägs komma med 12 kontaktpinnar istället för PCI-e kontakter med sex eller åtta pinnar vi kommit att vänja oss vid.

Twitter-användaren Andreas Schilling från HardwareLuxx har publicerat en bild där storleken på denna nya strömkontakt jämförs med en mer traditionell 8-pin och den ser ut att kunna röra sig om en förvånansvärt liten anslutning.

HardwareLuxx har även publicerat en artikel där man menar att denna nya kontakt ska gå under namnet Molex Micro-Fit 3.0 12-pin och är kapabel att leverera upp till 600 W. Något som i värsta fall kan tyda på att Nvidias kommande grafikkortsmodeller är relativt strömtörstiga.

Annons

Det återstår att se om denna 12-pin kontakt kommer att bli den nya standarden med Nvidias konsumentenheter baserade på grafikarkitekturen Ampere eller ej. I dagsläget har denna strömkontakt inte bekräftats bli något krav när det väl blir dags för lansering.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Jan Falk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jan Falk
Medlem
Jan Falk

Ett enegitörstigt kort som lär bli plånböckenas plåga för de flesta att köpa.
Det här verka mest testosteron, lite läder på ytan för visa musklerna mot Intel kommade grafik.
AMD är nog inget direkt hot mot Nvidias position .
Nvidia sneglar mot ARM. En ganska dyr sak att svälja mitt i att ARM går som tåget i avsättning just nu. Intel och AMD har cpu att luta sig mot vilket inte Nvidia har.
Men det ligger mycket oförutsägbart i de här delarna av marknaden.