Tillverkaren HP har avslöjat tidigare okänd hårdvara från AMD, mer specifikt rör det sig om grafikkortsmodellen RX 5300 XT och styrkretsen B550 som tidigare varit okända men som nu ser ut att komma till färdigbyggda system inom kort.

Tillverkaren HP har avslöjat mer budgetorienterad hårdvara från AMD som ska lanseras inom kort. I alla fall för färdigbyggda datorer. Det rör sig om grafikkortsmodellen Radeon RX 5300 XT och en styrkrets för moderkort kallat B550.

Styrkretsen B550 har tidigare spekulerats tillverkas av Asmedia som stått för tillverkningen av styrkretsarna ur AMD:s 300 och 400-serier. Medans existerande X570 är en styrkrets som följer en design från AMD själva.

HP listar även styrkretsen som ”AMD Promontory B550A”, något som även det pekar mot att det kan vara Asmedia som står för utvecklingen. Detta då Promontory varit kodnamnet för de två tidigare styrkretsgenerationerna för AMD:s Ryzen-processorer. HP listar inte heller att den tidigare okända styrkretsen skulle ha något stöd för USB 3.2 Gen 2, något som X570 kan skryta med. Detta har lett till att spekulationer angående att B550 skulle kunna vara en nyversion av en tidigare styrkrets, till exempel B450, har börjat cirkulera.

RX 5300 XT – Navi för budgetsegmentet?

Det har länge ryktats att AMD inom kort ska lansera mer budgetinriktade grafikkortsmodeller baserade på sin senaste grafikarkitektur Navi. Däremot är de specifikationer HP listar för denna RX 5300 XT-modell något som lätt skulle kunna orsaka en del förvirring.

Medans inga specifikationer utöver bildanslutningar och videominne listas av HP är det just videominnet som listats som fyra gigabyte GDDR5-minne. Detta ger ett intryck av att RX 5300 XT i själva verkat kan vara ännu en nyversion av en Polaris-baserad grafikkortsmodell. Detta är dock ingenting som bekräftats av varken HP eller AMD. Sett till de bildanslutningar som listats rör det sig om en ensam HDMI-anslutning samt tre DisplayPort-anslutningar.

Styrkretsen B550 har tidigare ryktats lanseras under början av nästa år. Huruvida detta faktiskt kommer att ske återstår att se. I skrivande stund är det även ett mysterium om denna grafikkortsmodell som listats av HP kommer att hitta sin väg till butikshyllor i fristående format eller om detta kommer att vara en modell som förblir exklusiv för färdigbyggda datorer.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid