AMD:s partnertillverkare Sapphire har till mångas överraskning bekräftat att  företaget tänker lansera en modell av Radeon RX 570 utrustad med 16 gigabyte videominne. Anledningen ska enligt tillverkaren vara kryptovalutor.

Trenden med brytning av kryptovalutor vände upp- och ner på grafikkortsmarknaden under 2018. Den extremt höga efterfrågan på grafikkort resulterade i tomma butikshyllor världen över, något som ledde till markant förhöjda prislappar på de grafikkortsexemplar som väl fanns att tillgå.

Brytning av kryptovalutor höll sig relevant under en står del av fjolåret fram till omkring slutet av sommaren så trenden verkade dö ut. Sakta men säkert började priserna för grafikkort att normaliseras igen. Detta då det lanserades mer effektiva sätt att bryta de digitala guldpengarna samt att även kryptovalutor finns i en bestämd mängd från början gjorde det svårare och svårare för den som inte hade investerat riktigt ordentligt i trenden att utöka sin digitala plånbok.

Det finns dock över 2 000 olika kryptovalutor på marknaden idag. Olika kryptovalutor använder även olika protokoll och tillvägagångssätt för att brytas. En av dessa kryptovalutor som är på väg att bli ett relativt stort namn inom detta området är Grin. Grin kan utvinnas på två sätt: via en ASIC-vänlig algoritm kallad Cuckatoo och en ASIC-resistent algoritm kallad Cuckaroo.

Utan att gå in på detaljer kommer ena tillvägagångssättet för att utvinna Grin kräva över 11 gigabyte (GB) videominne, medans det andra kräver över 5,5 GB. Sapphire hoppas kunna kapitalisera på detta genom att lansera en version av AMD:s grafikkort Radeon RX 570 utrustad med 16 GB GDDR5-minne. Detta för att kunna utvinna Grin på båda sätten samtidigt eller byta mellan de två tillvägagångssätten beroende på vilket som resulterar i mest Grin-pengar.

Sapphire hoppas med sin RX 570-modell med dubbla mängden videominne jämfört med andra varianter kunna få ett försprång tillbaka in på marknaden för kryptovalutor. Tillverkaren har monterat minneskretsar på båda sidor av modellens kretskort för att kunna fördubbla mängden tillgänglig minne till 16 GB. Hur pass relevant denna modell och Grin kommer att bli återstår dock att se.

I dagsläget finns det inget exakt lanseringsdatum för Sapphires kommande grafikkortsmodell. Även prissättningen är något oklar, Sapphire har endast nämnt hur modellens prislapp kommer att vara en ”tredjedel så stor som konkurrerande grafikkort med 16 GB videominne”. Exakt vilken konkurrerande grafikkortsmodell tillverkaren syftar på är däremot oklart.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid