AMD har nu lanserat sin instegsmodell för RDNA 2-arkitekturen Radeon RX 6500 XT. Vad exakt är det då AMD erbjuder enligt de recensioner som nu finns där ute?

Det har blivit dags för instegsmodellen till AMD:s RDNA 2-baserade Radeon RX 6000-serie att göra entré. Grafikkortet som går under namnet Radeon RX 6500 XT har nu börjat göra sina vändor hos oberoende recensenter som fått möjligheten att se vad det går för.

Vad är det då som verkar vara den generella uppfattningen om AMD:s senaste skapelse? Dessvärre är det inte jättemycket positiv kritik som har vänts mot AMD och grafikkortet.

Radeon RX 6500 XT är AMD:s första grafikkort utvecklat på sex nanometers tillverkningsteknik. Det erbjuder 1 024 kärnor och 32 ROPs med en maximal turbofrekvens på 2 825 MHz. Till detta hör även fyra gigabyte GDDR6-videominne över en 64-bit bred minnesbuss. Specifikationer som skulle passa mycket väl för lättare spel i 1 080p till exempel.

Ett av de stora problemen som bland annat Kitguru och Techpowerup har pekat ut är att medans grafikkortet är PCI Express 4.0-kompatibelt är det endast en x4-anslutning. Grafikkortet är även menat för ett segment av marknaden som förmodligen fortfarande använder PCIe 3.0. När tester utförts på den äldre PCIe-standarden ska spelprestandan ha förvärrats anmärkningsvärt. Inte speciellt önskvärt då kortet över PCIe 4.0 inte ska vara mycket bättra än äldre grafikkort som RX 580, GTX 1650 Super eller RX 5500 XT.

Faktumet att grafikkortet kommer utrustat med just fyra gigabyte videominne är en aspekt som kritiserats. Det var inte allt för längesedan AMD själva gick ut och hävdade att fyra gigabyte minne helt enkelt inte var tillräckligt längre. Nu lanserar de då RX 6500 XT med just denna minnesuppsättning. Att det är en 64-bit bred minnesbuss hjälper inte jättemycket med prestandan heller.

Grafikkortet kommer med ett riktpris på 200 dollar. Dagens läge är dock nästintill en garanti på att vi inte kommer att se några enheter för omkring 2 000 kronor. Ovanstående video från Linus Tech Tips påpekar detta och kritiserar AMD för lanseringen av just ett så kraftigt prestandahämmat grafikkort när marknaden är som den är.

Det verkar som sagt inte bli någon homerun för AMD med RX 6500 XT. Även om grafikkort är en rejäl bristvara just nu är nog inte absoluta instegsmodeller med uppsvällda prislappar vad behövs.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid