När AMD avtäckte Radeon RX 6800 XT och dess syskon avtäcktes även Smart Access Memory. En teknik som påstods vara AMD-exklusiv men som egentligen är en del av PCI Express. Nu har AMD:s senaste grafikkort testats på Intel-plattformen Z490 tillsammans med just denna teknik.

AMD visade under Radeon-eventet för RX 6000-serien upp tekniken Smart Access Memory (SAM) och vad för prestandavinster den kan ge. Genom att låta en processor få full tillgång till ett grafikkort videominne skulle upp till dubbelsiffriga prestandavinster vara möjliga. Något som inte nämndes däremot var att denna teknik i grund och botten inte är utvecklad av AMD eller är exklusiv till det ”röda lagets” hårdvara.

Tekniken är från början kallad ”Resizable Bar” och är en del av PCI Express-standarden. Således kan konkurrenter som Nvidia och Intel bruka tekniken om de vill. Det kanske inte blir identiskt uppbyggda system till hundra procent men tekniken är densamma.

Nu hävdas denna teknik enligt Ascii.jp (japanska) ha testats med AMD:s nyligen lanserade grafikkort RX 6800 XT installerat på ett Intel Z490-moderkort. Mer specifikt ska det röra sig om ett ROG Maximus XII Extreme från Asus med programvara 1002.

Grafikkortet ska ha testats tillsammans med fyra speltitlar som alla bekräftats ha stöd för AMD:s Smart Access Memory. Dessa inkluderar Assassin’s Creed: Valhalla, Forza Horizon 4, Rainbow Six: Siege och Red Dead Redemption 2.

Tillsammans med en Intel Core i9-10900K lyckades AMD:s grafikkort visa att tekniken mycket väl kan ge markanta prestandalyft. Den översta halvorna av de resultat som listas i ovanstående bilder är de som ska ha åstadkommits med Resizable Bar-tekniken. Värt att påpeka är att Forza Horizon 4 ska ha testats i 1 440p-upplösning och inte i 1 080p.

I sedvanligt ordning rekommenderas en nypa salt tillsammans med rykten, spekulation eller dylikt. Innan fler oberoende recensenter hinner testa Resizable Bar på andra plattformar än AMD:s senaste blir det svårt att utröna den faktiska prestandaskillnaden.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid