Utvinning av kryptovalutor är omåttligt populärt och AMD:s RX Vega 64 visar sig springa varv runt Nvidias Titan V vid utvinning av XMR Monero.

Under 2017 har vi sett ett stort uppsving i kryptovalutors popularitet och tack vare detta så har hårdvaras benägenhet att utvinna dessa blivit en ny måttstock när det gäller att mäta prestanda.

Hemsidan Wccftech har ställt Nvidias nylanserade monsterkort Titan V mot AMD:s konsumentkort RX Vega 64 och testat prestandan hos detta kort när det kommer till att utvinna kryptovalutan XMR Monero.

Nvidias Titan V presterar ypperligt när det gäller utvinning av kryptovalutan Ethereum. En uppgift som grafikkortet uppnår över 77 MH/s i. Men vad händer när man ställer korten mot varandra med en belastning som båda gör bra ifrån med?

Det system som Wccftech använde för testerna består av:

  • Intel Core i7-6700K
  • 32 gigabyte (GB) DDR4-2400 Corsair Vengeance RAM
  • 1200 Watt (W) 80+ Gold Thermaltake ToughPower Grand nätaggregat
  • 250 GB Samsung 850 Evo SSD
  • NV Miner: xmr-stak 2.1
  • RX Miner: xmr-stak-amd 1.4
  • NV drivrutin: 388.59
  • RX drivrutin: 17.30.1029 + Device reset

RX Vega vs. Titan V i utvinning av XMR Monero

Med en BlockChain-drivrutin och CryptoNight-algoritm så visade sig RX Vega 64 vara rejält mycket effektivare än Titan V när det gäller hashrate. Skulle strömförbrukningen vara ett litet eller ingen bekymmer alls så skulle RX Vega 64 bidra med en större och snabbare vinst på investeringen. Wccftech tog även med vad tre stycken RX Vega 64 i ett och samma system skulle kunna åstadkomma, en uppsättning grafikkort som fortfarande är billigare än ett enda Titan V.

När det gäller vad korten under en månad med optimala omständigheter skulle kunna gräva fram i kryptovalutan omräknat till rena dollar så hamnade Titan V på 130 dollar. Ett ensamt RX Vega 64 å andra sidan skulle teoretiskt sett kunna utvinna 176 dollar värt i Monero på en månad och uppsättningen med tre RX Vega 64 i samma rigg skulle kunna fixa fram hela 542 dollar per månad i Monero.

Investeringen betalar av sig själv

Wccftech räknade även ut hur lång tid det skulle ta för användare av dessa tre uppsättningar grafikkort att gå plus minus noll på sin investering. Alltså hur lång tid det skulle ta för varje grafikkort att gräva fram tillräckligt med XMR Monero för att betala av sig självt.

Det skulle ta en rigg med ett ensamt RX Vega 64 omkring 4,5 månader att gräva fram tillräckligt mycket kryptovaluta för att användaren skulle tjäna tillbaka kostnaden för grafikkortet.

Riggen med tre stycken RX Vega 64 kortar ner tiden till 4,4 månader. Här ser vi hur väl AMD:s grafikkort presterar i denna typ av belastning. Då ett system med tre grafikkort betalar av sig självt fortare än vad ett system med ett ensamt grafikkort skulle göra.

Ett Nvidia Titan V skulle behöva nästan ett år och elva månader för att betala av sig självt. Dock är Nvidias grafikkort bra mycket dyrare än AMD:s då ett Titan V kräver en plånbok med 31 500 kronor till övers.

Värt att påpeka ännu en gång är också att detta är just för kryptovalutan Monero och med specifika drivrutiner. Titan V har visat sig vara en riktig best när det gäller utvinning av till exempel Ethereum som är en av de populäraste kryptovalutorna över lag. Så dessa siffror betyder inte en säker vinst eller en säker död för någon av grafikkortsmodellerna.

Kort och gått kan RX Vegas blockchain-drivrutin fungera ypperligt för den som gräver efter CryptoNight-baserade valutor. XMR Monero är den populäraste av denna typ av kryptovalutor, men det finns även flertalet andra valutor som baseras på CryptoNight-algoritmen.

För den som är sugen på att försöka uppnå samma resultat som Wccftech lyckades med så inkluderade man även en skärmdump på de inställningar som användes när man fick RX Vega 64 att nå över 2 055 H/s.

RX Vega 64 XMR Monero

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

5
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
2 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
PeterAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

Är ju en klen tröst för dom som trodde att det skulle bli riktigt bra kort. Men kul att dom kan prestera på nåt åtminstånde. Inte ett dåligt kort men för dyrt i Sverige för den prestanda man får vega64

Medlem

Värt ens att skaffa vega nu eller?

Anton Karmehed
Admin

Det är en oerhört svår fråga att svara på rakt av Andreas. Beror på vad du ska göra med kortet. 🙂
Ska du bara spela är priserna inte tillräckligt låga för att Vega 64 ska vara ett vettigt alternativ imo.

Peter Kjellsson
Medlem
Peter Kjellsson

Hej. När man räknar ut payback tar man hänsyn till kostnaden för elförbrukningen hos sytemet?