Apple sägs vara trötta på att Intels stagnerande utveckling av mobila processorer och överväger enligt nya en skräddarsydd AMD Zen APU för kommande Macbook Pro-modeller.

AMD har inte direkt imponerat på den bärbara CPU-marknaden de senaste åren där Intel med sin Core-familj varit närmast omutbara i kraftfullare bärbara datorer. Den senaste tiden har dock Intel med sin ohotade marknadsandel och en något avstannande datormarknad dragit i bromsen. Intel verkar beslutat sig för att slå av på farten och när företaget går över till CPU-arkitekturen Kaby Lake under slutet av 2016 är det inte direkt med några överväldigande nyheter. Främst noterbart är att grafikdelarna i Intels Kaby Lake, men även efterkommande modeller under 2017-2018, inte verkar utvecklas särskilt mycket. Intel ska hänga kvar vid GPU-kretsar mycket lika de man redan använder i dagens mobila processorer och detta sägs fått Apple att tröttna.

intel_coffee_lake_roadmapApple vars bärbara Macbook Pro-datorer länge använt en kombination av Intel-processorer och AMD-grafikkort har ett stort fokus på GPU-accelerering i MacOS X. Det är dock inte alla modeller av Macbook Pro som har utrymme eller behov av en dedikerad grafikkrets och skulle utvecklingen för Intels processorer stagnera rejält de kommande åren kan det innebära problem för Apple. Ett företag som redan idag får kritik för generellt långa uppgraderingscykler i sin Macbook-familj.

Lång erfarenhet av kraftfulla grafikkretsar

För att inte hamna i ett läge där företagets Macbook Pro-datorer hamnar på efterkälken grafikmässigt sägs Apple nu vara i samtal med AMD om att använda en skräddarsydd APU-krets baserad på Zen-arkitekturen. AMD har lång historik över att utveckla skräddarsydda processorkretsar till stora partners, bland annat Sony och Microsoft med spelkonsolerna Xbox One samt Playstation 4. Företaget har också betydligt längre erfarenhet av kraftfulla grafikkretsar och detta ska nu göra AMD till ett alternativ för Apple de närmaste åren.

HBM2-minne knyter ihop paketet

Uppgifterna som publiceras av italienska Bits and chips säger att Apple funderar över att använda en skräddarsydd APU-krets med en Zen-baserad CPU-del samt en kraftfullare grafikdel kopplat till den nya minnestekniken HBM2. Kretsen skulle få ett tdp-värde på 35 eller 45 watt och bli ett direkt alternativ till Intels Kaby Lake-baserade H-serie av mobila processorer. Just APU-kretsar med Zen-kärnor och HBM2-matade Radeon-grafikdelar är något AMD planerat under lång tid och vissa av dem riktigt extrema sådana. Så rent tekniskt borde en skräddarsydd variant för Apple inte vara någon omöjlighet med tillräckligt stora volymer.

Med tanke på de massiva optimeringar Apple gjort för att få Intels CPU-arkitektur att leverera bästa möjliga upplevelse i Mac OS X ska dessa uppgifter tas med en rejäl nypa salt. Skulle Apple besluta sig för att byta CPU-plattform skulle det innebära rejäla förändringar i mycket av deras egen och partnerutvecklad mjukvara. Om det ändå kommer till stånd säger bits and chips att de första AMD Zen-baserade Macbook Pro-modellerna skulle dyka upp mellan 2017 och 2018.

Svenska CPU-guiden

Rubrik

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
BengtThomaseron Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Thomaseron
Medlem

Jag hoppas att det är sant, för det vore bra för AMD, och i längden bra för alla konsumenter.

Medlem
Marviken

Börjar det bli intressant, när till och med Apple tror AMD kan komma i närheten av Intels prestanda/watt, kan det kanske finnas ljus i slutet av tunnelen för AMD.
Sen vet jag inte om Apple i slutändan är en bra patner, Apple är inte direkt kända för att betala sin underleverantörer vad produkten är värd.

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson
Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Troligen så var detta ett helt tomt rykte, då Nvidia verkar bli leverantör av grafikkretsar till Apple. Om man nu ska tro på jobbannonser.
Lite tråkigt då AMD behöver den lilla inkomst dom har, ingen vill ha en ensam x64 aktör…

”Nvidia Job Postings Suggest an Nvidia Chip Return to Apple Macs”
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-09-23/nvidia-job-postings-suggest-an-nvidia-chip-return-to-apple-macs