AMD ryktas förbereda en tredje lansering av grafikarkitekturen Polaris som nu kommer att gå under namnet Polaris 30 och kommer i minst två olika grafikkortsmodeller, den första sägs lanseras inom några dagar.

Under förra månaden började att rykte som hävdade att AMD förbereder en tredje revision av grafikarkitekturen Polaris att cirkulera. Detta ryktet menar att AMD kommer att inom kort lansera uppföljare till grafikkortsserien RX 500 som i sin tur är en uppföljare till RX 400, den första serien baserad på Polaris.

Nu har ryktas blommat igen och denna gång är det PCOnline (kinesiska) som säger sig ha fått information direkt från en av AMD:s partnertillverkare. Denna påstådda partnertillverkare ska enligt PCOnline bekräfta att en tredje upplaga Polaris mycket riktigt är på väg och att lanseringen ligger precis runt hörnet.

Först ut med ”Polaris 30” (namnet är i skrivande stund obekräftat) blir en uppföljare till Polaris 20-baserade RX 570. Det ska inte röra sig om några större ändringar till arkitekturen i sig, utan det prestandalyft som de ryktade kommande grafikkorten kommer med är tack vare att AMD sägs använda sig av 12 nanometers (nm) tillverkningsprocess. Till skillnad från de två första upplagorna av Polaris som baseras på 14 nm.

Den kommande grafikkortsmodellen ska likt sina föregångare komma med åtta gigabyte (GB) GDDR5-minne på en 256-bit minnesbuss. Klockfrekvenserna ska dock vara steget högre tack vare övergången till 12 nm. Antalet streamprocessorer (SP) hävdas landa på 2 048 för RX 570-uppföljaren. Det ryktas även att en uppföljare till RX 580 med samma minnesuppsättning och minnesbuss, dock med 2 304 SP ska lanseras under november månad.

Således blir det en snarlik uppdatering som mellan 400 och 500-seriens grafikkort, eller mellan Ryzen 1000 och 2000-serien som även den baserades på ett byte från 14 nm till 12 nm.

Det rör sig alltså inte om någon uppföljare till RX Vega-korten för prestandasegmentet, utan en uppfräschning av det mer budgetorienterade mellansegmentet. Nvidia har nyligen lanserat sin nya Geforce RTX-serie för toppsegmentet, däremot har företagets nya grafikarkitektur Turing inte hittat sin väg till mer plånboksvänliga nivåer. Något som kan tänkas ligga till grund för AMD:s beslut att skicka in Polaris för en tredje rond i de lägre segmenten medans Nvidia fokuserar mer på entusiaster.

Enligt ryktet ska Polaris 30 till en början i denna ryktade uppföljare till RX 570 med en lansering som sägs äga rum mellan den 12 och 15 oktober. Det vill säga redan i slutet av denna vecka, eller i början på nästa. Medans uppföljaren till RX 580 spekuleras se en lansering under november månad.

Detta är dock obekräftade uppgifter och som vanligt rekommenderas en lagom stor nypa salt tillsammans med informationen så länge som AMD själva inte bekräftat ryktena.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid