AMD:s kraftfulla prestandagrafikkrets Vega 10 kommer inte anlända förrän nästa år, åtminstone inte de modeller som använder sig av HBM2-minne.

AMD:s första 14-nm GPU i prestandasegmentet väntas komma med företagets Vega-arkitektur. Medan det röda lägret redan lanserat sin Polaris-arkitektur och grafikkretsen Polaris 10 är det med fokus på mellanklassen och förhållandevis beskedliga prestandanivåer.

Nvidia lever samtidigt rövare i prestanda- och entusiastsegmentet med nya Geforce GTX 1080 samt Geforce GTX 1070 medan man knyter ihop säcken på lanseringen av nya Geforce GTX 1060.

AMD har tidigare sagt att deras riktigt kraftfulla GPU blir Vega 10 och under början av året menade AMD att Vega-arkitekturen skulle lanseras först 2017. Ett datum som efter Nvidias Geforce GTX 1080-lansering kändes outhärdligt långt bort. Rykten började då cirkulera om en lansering av Vega 10 redan i oktober 2016. Rykten som nu får sig en rejäl törn när fudzilla rapporterar att Vega 10 med HBM2-minne kommer att lanseras som tidigast i mars 2017 och i sämsta fall under första halvåret 2017.AMD_Vega_Navi_roadmapAnledningen till att Vega-arkitekturen dröjer sägs vara den obefintliga tillgängligheten av HBM2-minne. Kretsar som Nvidia sägs suga upp för sin Tesla-familj av Pascal-kretsar där det gröna lägret väntar sig få igång volymproduktion först i början av nästa år.

Kan GDDR5X bli en plan B?

Det mesta tyder med andra ord på att HBM2-minneskretsar blir den största bromsklossen för AMD, men troligtvis även för Nvidia till viss del. Vega-arkitekturen med HBM2 må dröja till nästa år men frågan är om AMD kan eller vill vänta tills dess innan man lanserar en kraftfullare GPU på konsumentmarknaden. Ett möjligt alternativ skulle vara att precis som Nvidia lansera en större GPU kopplat mot GDDR5X-minne i väntan på att HBM2 ska mogna. Om AMD har förberett sig för detta som en plan B återstår att se, annars kan det bli ett riktigt tufft halvår för det röda laget på grafikkortsmarknaden.

Test: AMD Radeon RX 480 8GB – För dyrt och med undermålig kylare

 

För lång väntan?
Tror du att AMD har råd att vänta tills 2017 med sina prestandakretsar?
Radeon RX 480 på Prisjakt.se

Rubrik

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
RehnMorkulRobin Larsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Var redan besviken på att 480 inte använde GD5X, tycker nästan att AMD snålar in för mycket.

Morkul
Medlem
Morkul

Nu vet jag att detta är ett rykte men det som står i artikeln angående HBM2 minnena är helt inkorrekta. Det finns goda lager med HBM2 minnen redan nu där ute när man vill beställa mera. Beställde senast HBM2 för någon vecka sedan för test ändamål och ville ha leverans i augusti, får prylarna slutet denna vecka eller början av nästa. GDDR5X vi har beställt för leverans i början av juni, sedan har dock hamnat på bak-order och har nu beräknad leverans oktober. Stora skillnaden är att Micron är den ända tillverkaren av GDDR5X medans det finns i alla fall… Läs hela »

Jörgen Rehn
Medlem
Jörgen Rehn

AMD borde se sej om nya marknader där de uppskattas mera än vad prestandasiffror visar. Jag gillade verkligen AMD då de som ”underdog” sprängde 1 ghz gränsen med Athlon processorerna, det var som filmen ”Miracles on ice” eller ”Rocky” filmerna för den delen, Intel fick sej en rejäl näsbränna. De var hungriga och banade vägen, nu känns AMD till viss del mer som ett trött och avdankat företag som aldrig räcker till riktigt men ändå gör det i skuggan av rampljuset. Likaså gällde ATI som visade vägen med 7000 serien om jag inte missminner mej (ej HD serien utan långt… Läs hela »