AMD har sedan tidigare visat upp kommande Ryzen 4000-serien av processorer för bärbara datorer men nu har seriens absoluta flaggskeppsmodell Ryzen 9 4900H med åtta kärnor och 16 trådar avtäckts officiellt.

Sedan början av 2017 har AMD skakat om processormarknaden för stationära datorer ordentligt. Detta med första generationens Zen-arkitektur som sedan följdes upp av Zen+ och sedan den Zen 2-arkitektur som idag driver företagets Ryzen 3000-serie av processorer.

Under 2019 tog AMD och Zen det första steget in på marknaden för bärbara datorer där företaget hoppas kunna göra ett lika stort avtryck. Ett mål AMD hoppas kunna nå med den senaste Zen 2-baserade Ryzen 4000-serien av H-processorer som visades upp under CES i januari.

Nu har denna produktserie fått ännu ett tillskott. Detta i form av flaggskeppsmodellen Ryzen 9 4900H. Detta är en processor som likt sitt närma syskon Ryzen 7 4800H kommer utrustad med åtta processorkärnor och 16 trådar. Processorerna är relativt identiska med samma antal cache på totalt tolv megabyte och TDP-värden på 45 watt. SLIXY

Något som särskiljer den nyligen avtäckta processormodellen är däremot dess klockfrekvenser. Medans Ryzen 7 4800H kommer med en basfrekvens på 2,9 gigahertz (GHz) och en turbofrekvens på 4,2 GHz har erbjuder flaggskeppet en basfrekvens på 3,3 GHz och en turbofrekvens på upp till 4,4 GHz.

Även dess grafikkrets skiljer sig från syskonets. Här rör det sig om åtta beräkningsenheter och en klockfrekvens på 1 750 megahertz (MHz) medans syskonets grafikkrets erbjuder sju beräkningsenheter och en klockfrekvens på 1 600 MHz.

Ryzen 9 4900H kommer att lanseras skarpt ”våren 2020”. När processorenheten väl börjar dyka upp i faktiska slutprodukter för konsumenter är dock helt upp till individuella tillverkare av bärbara datorer.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid