AMD följer upp nyskapande Ryzen 7 5800X3D med en trio av processorer och nu har recensioner för flaggskeppet Ryzen 9 7950X3D publicerats. Vad är då det generella betyget för AMD:s nya processor som siktar på att ta prestandakronan i spel?

AMD provade något helt nytt när man tog fram sin processor Ryzen 7 5800X3D. Företagets X3D-produkter bygger på redan existerande processorer som fått extra cacheminne staplat ovanpå CCX-kretsarna innehållandes processorkärnorna. När AMD lanserade Ryzen 7 5800X3D var det inte helt klart om företaget skulle fortsätta med denna typ av processorer eller om det var en engångsföreteelse.

Kort efter lanseringen bekräftades det däremot att fler processorer med staplat cacheminne skulle komma och vis CES 2023 avtäckte AMD en trio X3D-processorer baserade på arkitekturen Zen 4. Nu har recensioner för den första modellen ur serien publicerats. Flaggskeppet Ryzen 9 7950X3D med 16 kärnor, 32 trådar och 128 MB L3 cache har nu fått svettas hos oberoende recensenter. Hur står sig AMD:s senaste flaggskepp mot konkurrensen?

Annons

Först ut har vi frågan om vad som krävs för att hålla temperaturerna under kontroll och prestandan på topp. AMD har valt att ge Ryzen 9 7950X3D ett TDP-värde på 120 W. Detta är 50 W lägre än syskonet Ryzen 9 7950X som inte kommer med staplat cacheminne. Den nya processorn kommer dock med 300 MHz lägre basfrekvens även om turbofrekvensen fortfarande kan sträcka sig upp till 5,7 GHz. Vi ser också att den maximala Tjmax-temperaturen har sänkts från 95 grader till 89.

Kortfattat resulterar detta i en processor som inte verkar kräva det absolut värsta i kylarväg för att hanteras. Dock resulterar det även att prestandan vid icke-spelande som till exempel renderingsbelastning lägger sig en bit under syskonet.

Det stora dragplåstret med processorerna som erbjuder staplat cacheminne är spelprestandan. Ryzen 7 5800X3D överraskade positivt på denna punkt och detsamma kan för det mesta sägas för Ryzen 9 7950X3D.

Annons

Då tekniken med staplat cacheminne är relativt ny och inte finns i någon bredare utsträckning är det inte alla spel som känner igen det extra cacheminnet. Speltitlar som har stöd för 3D V-Cache ser ett gott prestandalyft och AMD:s processor lägger sig mellan sex och 20 procent över konkurrenterna och sina syskon beroende på speltitel. Däremot är det långt ifrån samma historia när tekniken inte känns igen.

Generellt sett får Ryzen 9 7950X3D höga betyg för sin spelprestanda. Däremot kommer denna prestanda med ett rätt saftigt riktpris på 9 300 kronor. Medans recensenter prisar spelprestandan är det dock många som rekommenderar att potentiella kunder väntan in Ryzen 9 7900X3D eller Ryzen 7 7800X3D. Dessa kommer föga förvånande att bära lägre prislappar men hittills har vi inte sett exakt vad dessa kan åstadkomma i till exempel spel. Vilken processor som blir vinnaren i AMD:s senaste X3D-serie återstår således att se även om Ryzen 9 7950X imponerar på många punkter.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid