Krossade smartphoneskärmar hör numera till vardagen och även om extra stryktåliga skyddsglas som Cornings välkända Gorilla gGlass hjälper till att skydda skärmarna finns det ännu effektivare lösningar inom räckhåll. Industritillverkat Safir sägs nämligen bli nästa smartphonebeskyddare.

Den blå ädelstenen Safir är vanligt förekommande i smycken och andra överdådiga kreationer. Men förutom de naturligt skapade ädelstenarna går det även att tillverka Safir inom industrin. Materialets bokstavligt talat starkaste fördel är stryktåligheten där Safir specificeras med en 9:a på den 10-gradiga Mohs-skalan över mineralers hårdhet. Av alla naturliga material är det endast diamant som är hårdare med en 10:a på samma skala.

Nu säger analytiker att safir kan vara nästa stora grej inom smartphonemarknaden för att skydda våra ömtåliga och allt större skärmpaneler. Även om gorilla glass är ett förhållandevis stryktåligt material är safir tre gånger starkare och tre gånger så reptåligt som det populära skärmglaset.

Safir används redan idag av flera mobiltillverkare för att skydda exempelvis kamerasensorn där det behövs betydligt mindre av den tyvärr ganska påkostade mineralen.

Enligt Technologyreview kostar ett Gorilla Glass från Corning ungefär 3 dollar, att jämföra med 30 dollar för ett motsvarande Safir-glas. Den prislappen tror man dock kan sjunka till under 20 dollar de närmaste åren, vilket skulle göra Safir till en möjlig ersättare för Gorilla glass åtminstone i mer påkostade premiumtelefoner. Analytikern Eric Virey tror att vi kan få se smartphones med Safir-glas på marknaden redan i år.

Lägre tillverkningskostnader och hybridglas

Vissa företag arbetar samtidigt med att utveckla hybridglas med ett extremt tunt Safir-lager för att skapa betydligt mer prisvärda lösningar. Ett av dessa företag är GT Advanced Technologies som även jobbar på att sänka produktionskostnaderna av industriellt tillverkad Safir. GT tror att man kan få ner tillverkningskostnaden till 3-4 gånger högre än ett Gorilla Glass vilket skulle vara en ganska överkomlig prisskillnad med tanke på fördelarna ett starkare skärmglas erbjuder.

Samtidigt som arbetet med Safir-glas fortsätter vidareutvecklas även dagens skyddsglas och Corning har en ny modell av Gorilla Glass på väg som ska vara dubbelt så reptåligt som deras nuvarande lösningar.


Relaterade artiklar:

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
dafiEnirikotriDavethis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Är det Gorilla Glass 2 eller 3 som du jämför mot?

triDave
Gäst

Kanske inte en hel oväntat kommentar från min sida, men jag skulle gladeligen betala 500-1000kr(friskt översatt från produktionskostnad till slutprodukt) extra för 3ggr ”starkare” glas.

Eniriko
Gäst
Eniriko

Jag måste erkänna att jag en gång i tiden var imponerad av Gorilla Glass och liknande produkter, speciellt när folk tog fram knivar och skruvmejslar på youtube.
Tar man istället fram (vilket ingen tycks göra) sand, grus, sandpapper osv. blir det rejäla repor oavsett iterationsnummer på Gorillaglaset.

Hoppas verkligen att safirglas kommer snart så jag kan sluta hålla på med skärmskydd.

Daniel Filip
Medlem
Daniel Filip

Jag tycker det är ett fall för Mythbusters att undersöka ifall safir kan krossa en gorillas glasbur.
/AT