Trots att vi börjat se tillverkare avtäcka sina första PCI Express 5.0-baserade SSD-enheter avtäcker Samsung nu kronan för sina PCI Express 4.0-enheter vid namn 990 Pro som pressar gränssnittet till det yttersta.

I samband med Gamescom har Samsung nu avtäckt vad som lär bli företagets absoluta toppmodell för M.2-enheter baserade på gränssnittet PCI Express 4.0. Den nya enheten som går under namnet 990 Pro med V-NAND och ny kontrollerteknik från Samsung pressar gränssnittets bandbredd till max.

Ser vi till sekventiella läs- och skrivhastigheter rör det sig om upp till 7 450 MB/s respektive 6 900 MB/s. PCI Express 4.0 övre gräns ligger på 8 000 MB/s vilket innebär att Samsung 990 Pro lägger sig bra nära gränsen för vad gränssnittet klarar av.

Kollar vi på slumpmässiga läs- och skrivhastigheter är det upp till 1 400 000 respektive 1 550 000 IOPS som gäller. Enligt Samsung är den slumpmässiga prestandan upp till 55 procent bättre än hos deras SSD 980 Pro. Jämfört med 980 Pro ska energieffektiviteten vara upp till 50 procent bättre i förhållande till sekventiell skrivning.

Samsung påpekar hur hårddisken ska prestera väl för både produktivt arbete och gaming. Tillverkaren ska ha utfört ett test i den kommande speltiteln Forspoken där man kunnat ladda in spelets spelvärld på cirka en sekund. Jämförelsevis ska det ha tagit fyra sekunder för en SATA SSD och 28 sekunder för en mekanisk hårddisk att ladda in spelvärlden.

Samsung 990 Pro kommer att finnas tillgänglig från och med oktober månad. Modellen med en kapacitet på två terabyte kommer med en prislapp på 4 199 kronor. Någon gång under 2023 kommer en modell med fyra terabyte lagringsutrymme att lanseras. Prislappen för denna har dock inte bekräftats i skrivande stund.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid