Den kompakta och toksnabba minnestekniken HBM debuterade förra året i AMD:s Tahiti-familj grafikkretsar, och nu är den andra generationen på väg ut på marknaden. Samsung meddelar att de har inlett masstillverkning av HBM2, som ska erbjuda bandbredd på 256 gigabyte per sekund.

HBM, eller High Bandwidth Memory, är som bekant en ny minnesteknik för grafikkort och andra integrerade lösningar, där minneskretsarna staplas på höjden för högre bandbredd och mindre utrymmeskrav på kretskortet. Första generationens HBM började masstillverkas av Hynix för ett år sedan och debuterade i AMD:s Fury-serie grafikkort, vars kretskort kunde byggas särskilt kompakt tack vare att minneskretsarna tog mindre plats och kunde flytta in tätt inpå själva grafikkretsen.

Dubbel bandbredd i nästa generations grafikkort

Andra generationens HBM, eller HBM2, bygger på samma princip men fördubblar bandbredden från 128 gigabyte per sekund per minnespaket till 256 gigabyte, vilket kan komma väl till pass för att driva högupplösta skärmar eller VR-lösningar. Jämförelsevis klarar ett GDDR5-chip på 4 gigabit av en bandbredd på omkring 36 gigabyte per sekund, med halva mängden prestanda per watt.

Samsung blir först ut på marknaden med masstillverkat HBM2med sina nya 4-gigabyteskretsar som nu har börjat rulla ut från fabrikerna. Kretsarna baseras på Samsungs 20-nanometersteknik, och bör hitta ut i faktiska produkter i sommar eller höst, bland annat i Nvidias nya Pascal-grafikkrets. Senare i år planerar Samsung att fördubbla minnesmängden och erbjuda HBM2-minne på 8 gigabyte – en välkommen uppdatering då grafikkort baserade på första generationens HBM är begränsade till 4 gigabyte.

Källa: The Inquirer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid