Kriget mellan Apple och Samsungs tycks aldrig få ett slut. Samsung som tillverkar Apples processorer ska ha trissat upp priserna med 20 procent som konsekvens av de pågående patentstriderna. Samsung avfärdar nu uppgifterna och säger att priserna inte är så lätta att ändra.

Samsung är i dagsläget ensam tillverkare och leverantör av Apples processorer, vilket kan låta komiskt med de pågående patentstriderna i åtanke. Marketwatch rapporterade tidigare i veckan att Samsung ska ha ökat priserna på Apples mobila processorer med 20 procent. Enligt den anonyma källan ska Apple självklart ha ogillat det i början, men i brist på en annan leverantör hade företaget inte mycket till val än att acceptera prishöjningen. Samsung sägs även ha ett bindande kontrakt med Apple för tillverkning av deras processorer fram till 2014.

En officiell talesperson från Samsung har avfärdat uppgifterna och säger att de är felaktiga. Enligt den icke namngivna talespersonen spikas priserna i början på varje år och ”är inte lätta att ändra. Det här utesluter dock inte att den 20 procentiga ökningen inte kommer få effekt i början av nästa år, men det kan vi endast spekulera kring i dagsläget.

Annons

Ett rykte som inte vill ge med sig är att Apple ska tillverka framtida processorer hos foundryaktören TSMC. Enligt dessa rapporter ska TSMC eventuellt reservera stora bitar av en fabrik, eller en hel fabrik till Apple. Förutsatt att Apple går över till TSMC blir det troligtvis i samband med den kommande 20 nanometertekniken.


Relaterade artiklar:

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Ghost^[Homie]NiQ3MorkulTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Clarence Hogland

Tror inte att Apples lagvrängare skulle tillåta en sådan extrem tabbe i ett kontrakt som skulle göra det möjligt för Samsung att höja sina priser så extremt om inte någon form av Force Majeur hade varit framme och stoppat produktionen. Dock så anser jag att Samsung borde göra det.

Tempel
Medlem
Tempel

Med tanke på de problem TSMC brukar ha samt de volymer Apple behöver kan det här bli intressant. Det tapp i börsvärde på 100 miljarder US$ är bara en början 😀

Sen har vi lagen om tillgång och efterfråga, mer och mer kapacitet behövs och då går priserna upp.

Morkul
Medlem
Morkul

Samsung har en enorm efterfrågan på sina CoSs just nu. Dessutom är just nu en fabrik stängd för ”retooling” för bättre tillverkningsprocess. Så att priserna stiger just nu och att Apple kommer få ta dal av det vid eventuell omförhandling av priset är väl ingen överraskning. Två nya fabriker är dock på gång med en process som ska klara 14nm som jag tror att Apple kommer vara intresserad av. Att de skulle gå över till TSMC med problemen som de har haft till tillförlitlighet är knappast troligt. Om de senaste ryktena från Seoul stämmer så kommer Samsung börja tillverka nVidia… Läs hela »

Niklas Öryd
Medlem
Niklas Öryd

Så det är alltså samsung som tillverkar deras chip än. Har vart osäker på A6.

Trevligt:D

Ghost^[Homie]
Medlem
Ghost^[Homie]

[quote name=”NiQ3″]Så det är alltså samsung som tillverkar deras chip än. Har vart osäker på A6.

Trevligt:D[/quote]

Det är ingen iPhone 5.
Det är en iSamsung 😀