Samsung Galaxy Nexus blir ledstjärnan för Googles nya operativsystem Android 4.0 – även känt som Ice Cream Sandwich. Den nya telefonen som tillverkats av Samsung i samarbete med Google har nu blivit listad i svenska butiker samtidigt som vi föga överraskande fått bekräftat att den högupplösta skärmen är av PenTile-modell.

Den bokstavligt talat största nyheten i Galaxy Nexus är den 4,65 tum stora Super AMOLED HD skärmen som tillverkats av Samsung själva. Med en upplösning på 720 x 1 280 pixlar är skärmen den mest högupplösta på marknaden för tillfället men med dagens teknik har det varit omöjligt för Samsung att nå denna kombination av upplösning och skärmstorlek utan att ta några genvägar.

Samsung har återvänt till en så kallad PenTile-matris som man bland annat nyttjade i Samsung Galaxy S och dess Super AMOLED-panel. PenTile är ett alternativ till den vanligare och mer korrekta RGB-matrisen där varje pixel i skärmen representeras av tre olika subpixlar, en röd, en grön och en blå. En PenTile-matris använder i själva verket endast två subpixlar per pixel, detta genom att alternera olikfärgade subpixlar i par. En mer detaljerad genomgång av PenTile och skillnaden mot en RGB-matris finns att hitta i vår recension av Samsung Galaxy S II.

Annons

samoledp.amoled4,3″ RGB-matris mot 4,0″ PenTile-matris (Galaxy S II vs. Nexus One med 480×800 pixlars upplösning).

Slutsatsen blir att Samsungs nya 4,65 tums skärm förvisso har en riktigt hög pixeltäthet på 316 PPI, men att antalet subpixlar som används för att skapa den höga upplösningen är betydligt färre än andra högupplösta skärmar. Anandtech som nu bekräftar att Galaxy Nexus faktiskt använder sig av en PenTile-matris har skapat ett diagram som tydligt visar skillnaderna mot andra smartphones på marknaden. PPI – Pixel Per Inch – räknas ut genom att dividera antalet pixlar med skärmstorleken, varför iPhone med sina relativt små skärmar och höga upplösningar ger klart bäst värden.
pixeldensitySuper AMOLED HD-panelen i Samsung Galaxy Nexus ska med andra ord kanske inte ses som en tvättäkta 720p-skärm, men med en subpixeltäthet över den i Galaxy S II bör detta vara betydligt bättre maskerat än i tidigare paneler med lägre maxupplösning. Anledningen till att Samsung går tillbaka till en PenTile-matris handlar troligtvis både om begränsningar i tillverkningsteknik, men inte minst även en kostnadsfråga. I många fall sägs även PenTile ge lägre energiförbrukning än en RGB-matrix, något som kan vara nog så påpassligt i en 4,65 tums skärm. Om PenTile-matrisen i Galaxy Nexus kommer att göra sig märkbar får vi återkomma till när vi kikar närmare på telefonen i sin helhet.

Samsung Galaxy Nexus har nu även blivit listad i svenska butiker och enligt prisjämförelsesajten prisjakt.nu ser det ut att bli en påkostad historia. De första priserna ligger på drygt 6 000 kronor inkusive moms för vad bör vara 16GB modellen av telefonen. Telefonen ska finnas tillgänglig till slutet på november.


Relaterade artiklar:

Annons

20
Leave a Reply

Please Login to comment
20 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Nissegurrajanne1Anton Karmeheddj christianMcKinley Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
McKinley
Medlem
McKinley

fy för Pentile och Amoled som tekniken är idag,

Nissegurra
Medlem
Nissegurra

http://www.phonearena.com/news/Samsung-Galaxy-Note-and-Galaxy-Nexus-sport-HD-Super-AMOLED—is-the-PenTile-matrix-bad-for-you_id23134

”In any case, if we nitpickers couldn’t find anything troubling with the screen on our prototype Galaxy Note, then the average user shouldn’t even care what matrix their smartphone or tablet display uses to bring them those entertaining YouTube clips of cats falling off TVs”
[imgcomment image[/img]

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”Nissegurra”]http://www.phonearena.com/news/Samsung-Galaxy-Note-and-Galaxy-Nexus-sport-HD-Super-AMOLED—is-the-PenTile-matrix-bad-for-you_id23134

”In any case, if we nitpickers couldn’t find anything troubling with the screen on our prototype Galaxy Note, then the average user shouldn’t even care what matrix their smartphone or tablet display uses to bring them those entertaining YouTube clips of cats falling off TVs”
[imgcomment image[/img][/quote]

Hmm varför var inte iphone-bilden lika inzoomad som de andra?

nILGot
Medlem
nILGot

Förvånande att Apple kunde tillverka sin skärm för 1.5 år sen och än idag kan ingen slå den.

Nissegurra
Medlem
Nissegurra

[quote name=”nILGot”]Förvånande att Apple kunde tillverka sin skärm för 1.5 år sen och än idag kan ingen slå den.[/quote]

Håller inte med, sgs 2 skärms fördelar slår ip4s retina.

Andreas G
Medlem

Om jag inte minns fel kör även Nokia N9 PenTile och får ändå mängder med beröm för sin skärm.

PenTile per definition behöver inte vara dåligt, men det finns väldigt dåliga PenTile-skärmar.

Dennis Holmqvist
Medlem
Dennis Holmqvist

http://goo.gl/bkiSR

..för att märka av några skillnader så krävs mikroskop, mer eller mindre.

Sorry, såg inte att länken redan länkats.. 🙂

Jacob Hugosson
Medlem

Jag var tvungen att titta på min Samsung Galaxy S efter att ha läst nyheten här, då jag ärligt kan erkänna att jag inte hade en aning om att den använde PenTile 😀

Nåja visst syntes det när ja kollade på Gmail-ikonen, men då fick jag verkligen anstränga mig. Så för att summera är det inget problem jag personligen sett som ett problem? Det blir definitivt att ta sig till närmaste butik eller smyga ner till Malmö och pilla på den här luren den ser riktigt intressant ut.

McKinley
Medlem
McKinley

[quote name=”Nissegurra”][quote name=”nILGot”]Förvånande att Apple kunde tillverka sin skärm för 1.5 år sen och än idag kan ingen slå den.[/quote]

Håller inte med, sgs 2 skärms fördelar slår ip4s retina.[/quote]

Absolut inte, Retinan är flera gånger bättre än SGS2 sketna S-Amoled och då skall du komma ihåg att detta skrivs av en som inte gillar Apple för en sekund.
Jobbar som account manager för Telenor och har tillgång till telefonerna varje dag. Jag skulle välja iPhonens display över SGS2 vilken sekund som helst. SGS2 är rejält mycket kallare i färgerna och bara folk som tycker om onaturligt hög kontrast föredrar S-AMOLED.

Nissegurra
Medlem
Nissegurra

[quote name=”McKinley”][quote name=”Nissegurra”][quote name=”nILGot”]Förvånande att Apple kunde tillverka sin skärm för 1.5 år sen och än idag kan ingen slå den.[/quote] Håller inte med, sgs 2 skärms fördelar slår ip4s retina.[/quote] Absolut inte, Retinan är flera gånger bättre än SGS2 sketna S-Amoled och då skall du komma ihåg att detta skrivs av en som inte gillar Apple för en sekund.Jobbar som account manager för Telenor och har tillgång till telefonerna varje dag. Jag skulle välja iPhonens display över SGS2 vilken sekund som helst. SGS2 är rejält mycket kallare i färgerna och bara folk som tycker om onaturligt hög kontrast föredrar… Läs hela »

McKinley
Medlem
McKinley

Svärtan hos SGS 2 är nog det enda som är positivt, sen är resten inget speciellt mycket att hurra över. Färgerna blöder vilket innebär att den röda färgen ibland går över. För övrigt så är den vita färgen väldigt, väldigt kall, om än inte fullt så kall som den var till SGS. Jämför man SGS2 med iPhone 4 och en vanlig skärm, så ser man vilken telefon som uppvisar mest korrekta färger. Där ligger inte SGS2 bra till bortsett från just svärtan. Fick just tag på ett klipp som jag tyckte var lite rolig.http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=elKxgsrJFhwBara kolla in hur blått allting är… Läs hela »

McKinley
Medlem
McKinley

Ok nu tog jag i lite väl när jag skrev att båda två är förlorare. De är marknadens bästa telefoner utan tvekan och jag kan inte tänka mig någon annan telefon bortsett från HTC Sensation XE som skulle kunnat matcha dem.
Jag hoppas fortfarande på att Sony Ericsson nästa flaggskepp blir så bra som ryktet säger.

dj christian
Gäst
dj christian

That’s it! Det blir en iPhone. Koreanerna kan tyvärr inte leverera och jag ser inte att de gör det i framtiden heller. Skärmen är a och o i mitt val av touchmobil.

janne1
Medlem
janne1

[quote name=”nILGot”]Förvånande att Apple kunde tillverka sin skärm för 1.5 år sen och än idag kan ingen slå den.[/quote]

Du menar LG… (Som fö är Sydkoreansk…)

Nissegurra
Medlem
Nissegurra

[quote name=”Anton Karmehed”]Tack för länkarna till PhoneArenas artikel, hade faktiskt missat den. Det låter ju överlag som att min känsla varit rätt i alla fall, att HD-upplösningarna maskerar eventuella brister i PenTile ganska väl. Att sedan Galaxy Note faktiskt har betydligt sämre PPI än Galaxy Nexus betyder ju att det borde vara ännu svårare att se på Nexusen.För övrigt kommer jag vara i London på torsdag och kika närmare på just Galaxy Note, förhoppningsvis har man även Galaxy Nexus på plats men det har man inte sagt något om. Ska i alla fall kika närmare på skärmarna där så det… Läs hela »