Samsung och Google har under natten till onsdagen officiellt tillkännagivigt Galaxy Nexus, den smartphone som ska ta Android 4.0 ut på marknaden. Telefonen som utvecklats av Samsungs ingenjörer i Googles högkvarter kommer med en högupplöst 4,65 tums Super AMOLED-skärm samt en dubbelkärnig processor på 1,2 GHz.

Samsung som även låg bakom förra generationens Nexus-telefon – Nexus S – har använt sig av ett liknande formspråk som sist. Galaxy Nexus kommer med en något böjd design för att ligga mer naturligt mot din kind vid samtal. Skärmen och måtten, förutom profilen, har utökats sedan föregångaren och lika så prestandan. Trots en rejält tilltagen skärm på 4,65 tum ska måtten på enheten bara ökat med 4,29 mm på vardera långsida av skärmen. Skärmen som baseras på Samsungs egna Super AMOLED panel har en upplösning på hela 720 x 1 280 pixlar. Pixeltätheten avläses till 316 PPI och även om panelen troligtvis använder sig av ett pentile-matris system bör det vara väldigt svårt att ens urskilja några pixlar på telefonens skärm.

Samsung och Google har valt att nyttja en dubbelkärnig Cortex-A9-systemprocessor från Texas Instruments – OMAP4460 med en klockfrekvens på 1,2 GHz. Anledningen till att man inte valt Samsungs egna kretsar är inte helt klart, men med största sannolikhet väljer man OMAP4460 eftersom detta är referensplattformen till Android 4.0 Ice Cream Sandwich, likt Nvidia Tegra 2 var referensplattform för Android 3.0. Vi hittar även 1GB RAM och 16GB eller 32GB lagringsutrymme.

Annons

Komponenter med smak av Nexus S

Valet av systemprocessor får den bissara effekten att Samsung Galaxy Nexus faktiskt sitter på samma grafikdel som den nu ett år gamla Samsung Nexus S. Imagine Technologies PowerVR SGX540 är förvisso en av de grafikkretsar med bäst stöd på marknaden, men att man använder samma krets som i förra generationens Nexus-telefon känns trots allt lite bittert. Särskilt med tanke på Apples rejäla uppgradering av iPhone 4S.

Galaxynexus

Specifikationer Samsung Galaxy Nexus
Mått (H x B x D) 136 × 68 × 8,8–11,5mm
Vikt 135 gram
Skärmpanel HD Super AMOLED med
Storlek och upplösning 4,65 tum, 720 x 1 280 pixlar
CPU Texas Instruments OMAP4460 (Dubbla Cortex-A9 kärnor)
CPU-frekvens 1,2 GHz
GPU Imagine Technologies PowerVR SGX540
RAM 1GB
Lagringsminne 16/32GB, ingen microSD-läsare
Batteri 1 750 mAh
Anslutningar microUSB, microSD och 3,5mm hörlurskontakt
Trådlös kommunikation LTE
HSDPA
WiFi 802.11n dual-band 2,4GHz och 5GHz
Bluetooth 3.0+HS
Kamera Baksidan: 5MP med autofokus och LED-blixt
Framsidan: 1,3MP
Sensorer Accelerometer
Närhetssensor för automatisk avstängning
Gyroskopsensor
NFC
Operativsystem Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Rekommenderat pris
5 500 kronor inklusive moms

Övriga specifikationer avslöjar en 5 megapixel kamera – samma sensorupplösning som i äldre Nexus S – där den idag relativt låga upplösningen ska backas upp av en supersnabb fotofunktion. Bilderna ska knäppas mer eller mindre omedelbart när vi trycker på knappen, något som helt klart är en funktion för tiden.

NFC får större fokus

Samsung Galaxy Nexus har förutom dubbelbands WiFi även stöd för Bluetooth 3.0, USB 2.0, integrerad barometer samt den senaste versionen av NFC. Just närfältstekniken NFC ska få markant förbättrad funktionalitet i Android 4.0 och det är något vi kommer återkomma till. Telefonen har även stöd för höghastighetsnätet LTE, exakt vad det inbringar för hastigheter i svenska telenät återstår att se men detta är onekligen en av telefonens mer spännande funktioner.

Annons

Uppdatering: Enligt de specifiaktioner vi fått från Samsung Sverige är Galaxy Nexus begränsad till HSPA+ hastigheter i våra nät (upp till 21 Mbps) men vi kommer att söka bekräftande uppgifter på detta under dagen.

Uppdatering2: Vi har nu fått helt bekräftat att den nordiska marknaden inte kommer att få LTE/4G-stöd i sina Galaxy Nexus modeller. Varför Sverige med ett av världens bästa mobilnät inte får stöd för LTE kunde representanter för företaget inte svara på idag.

Samsung rundar av Galaxy Nexus med ett utbytbart batteri på 1 750 mAh och meddelar att telefonen ska finnas på svenska marknaden i slutet av november månad med ett rekommenderat pris på 5 500 kronor inklusive moms.

Annons

Vi kommer att bjuda på mer detaljerad info om det nya operativsystemet Android 4.0 Ice Cream Sandwich inom kort, tills dess får ni gärna ge era egna synpunkter på Samsung och Googles nya flaggskepp i kommentarerna.

Annons

18
Leave a Reply

Please Login to comment
18 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Anton KarmehedvoleyrothisSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Jag gillar den. Får se om den gamla Nexus S kan falla i pris nu. Annars får man hoppas att där kommer nya mellanklass lurar med ICS!

Medlem
WIRN

Eloge till att samsung vågar trycka in en kamera med bara 5 MP. Enda anledningen att ha 8, 10 mp el liknande är i marknadsföringssynpunkt. Men det det egentligen leder till är ökade brusnivåer. Lite som att trycka in på tok för mycket minne i ett budgetgrafikkort… Återstår att se om kameran är bra.

mitrix
Medlem
mitrix

Att den har samma SOC som Nexus S borde väl innebära att det inte ska vara allt för svårt att få ut ICS till Nexus S också.

Håller med om GPU:N, med den skärmen och upplösningen kommer SGX540 få det tungt, det man kan hoppas på är väl att ICS kommer med en sån drös optimeringar och man därför väljer att visa det med en lite äldre krets?

Annars är det lite konstigt varför Ti fick bli partner för ICS, Google brukar ju välja det värsta som finns på marknaden för nya androidsläpp…

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”mitrix”]Att den har samma SOC som Nexus S borde väl innebära att det inte ska vara allt för svårt att få ut ICS till Nexus S också.

Håller med om GPU:N, med den skärmen och upplösningen kommer SGX540 få det tungt, det man kan hoppas på är väl att ICS kommer med en sån drös optimeringar och man därför väljer att visa det med en lite äldre krets?

Annars är det lite konstigt varför Ti fick bli partner för ICS, Google brukar ju välja det värsta som finns på marknaden för nya androidsläpp…[/quote]

Google har sagt att Nexus S ska få ICS.

http://www.engadget.com/2011/10/19/google-confirms-nexus-s-will-get-ice-cream-sandwich-for-real/

Jacob Hugosson
Medlem

Då kan jag förvänta mig att Galaxy S får det också, grymt 8)

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”smartidiot89″]Då kan jag förvänta mig att Galaxy S får det också, grymt 8)[/quote]

Japp den borde få det. 🙂

this
Medlem
this

[quote name=”mitrix”]Att den har samma SOC som Nexus S borde väl innebära att det inte ska vara allt för svårt att få ut ICS till Nexus S också. Håller med om GPU:N, med den skärmen och upplösningen kommer SGX540 få det tungt, det man kan hoppas på är väl att ICS kommer med en sån drös optimeringar och man därför väljer att visa det med en lite äldre krets? Annars är det lite konstigt varför Ti fick bli partner för ICS, Google brukar ju välja det värsta som finns på marknaden för nya androidsläpp…[/quote]Det är inte samma SOC som i… Läs hela »

this
Medlem
this

[quote name=”Anton Karmehed”]Angående GPUn så är jag också lite orolig för upplösningen kontra grafikprestandan. Som sagt lär PowerVRs arkitektur vara väl anpassad för Android 4.0 men det känns ändå inte helt okej att man håller fast vid en så gammal krets. Inte minst spelar man Apple i händerna, även om iOS och Android är lite som Äpplen och Päron i en jämförelse.[/quote]Så länge vi får acceptabla framerates i de spel som finns ute idag till plattformen så ser jag inga problem. Vi bör ju åtminstonde vänta på tester. Däremot ger det nog signaler till spelutvecklare att inte satsa lika hårt… Läs hela »

Voleyro
Medlem
Voleyro

Jag misstänker att de kommer dröja innan de släpper A 4.0 , kanske de vill sälja Nexus mobilen som den enda med Android 4? Jag tycker Apple gjorde bra med lanseringen av deras Ios5.

Men hoppas de släpper 4.0 till Galaxy S2, det skulle rocka!

Medlem
WIRN

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”WIRN”]Eloge till att samsung vågar trycka in en kamera med bara 5 MP. Enda anledningen att ha 8, 10 mp el liknande är i marknadsföringssynpunkt. Men det det egentligen leder till är ökade brusnivåer. Lite som att trycka in på tok för mycket minne i ett budgetgrafikkort… Återstår att se om kameran är bra.[/quote]Vill du ge en eloge till att man trycker in en sämre kamera i Galaxy Nexus än i marknadsledaren Galaxy S II?Jag förstår din tanke, men detta är inte Samsung som ”går mot strömmen”, men försöker snarare spara in produktionskostnader och enligt de första… Läs hela »

this
Medlem
this

[quote name=”Anton Karmehed”]Hehe jo den kroken satt där den skulle.. 😉Nä men som jag skrev förstår jag att det är det du syftar på, men jag blir mest irriterad på att man slänger bort en riktigt bra fungerande lösning mot en sämre. Att man gör en PR-mässig blunder i samma veva är mest grädde på moset. 😛 voleyro: Jag är ganska övertygad om att A4.0 kommer till GS2. Samsung verkar nästan vilja särskilja Galaxy Nexus mot SG2, syftar då bland annat på kameran.. Men det kommer säkert dröjan någon månad innan det sker. Troligtvis kan vi få nya Samsung-modeller innan… Läs hela »

Voleyro
Medlem
Voleyro

[quote name=”Anton Karmehed”]Hehe jo den kroken satt där den skulle.. 😉Nä men som jag skrev förstår jag att det är det du syftar på, men jag blir mest irriterad på att man slänger bort en riktigt bra fungerande lösning mot en sämre. Att man gör en PR-mässig blunder i samma veva är mest grädde på moset. 😛 voleyro: Jag är ganska övertygad om att A4.0 kommer till GS2. Samsung verkar nästan vilja särskilja Galaxy Nexus mot SG2, syftar då bland annat på kameran.. Men det kommer säkert dröjan någon månad innan det sker. Troligtvis kan vi få nya Samsung-modeller innan… Läs hela »