Trots att SATA 3-gränssnitet är relativt nytt så har det redan blivit omsprunget av de allt snabbare SSD-enheterna. Nya gränssnitt behövs och Samsung har nu inlett massproduktion av en av världens första NGFF-enheter, XP941, med överföringshastigheter upp till 1400 MBps.

Lagringen springer iväg

2,5-tumsstandarden med SATA-gränssnitt har blivit en flaskhals för SSD-enheter i så väl stationära som bärbara datorer och enheterna kan idag göras betydligt snabbare än vad det äldre hårddiskanpassade gränssnittet klarar av. Nästa generations lagringsgränssnitt för stationära datorer blir det PCI Express-baserade och bakåtkompatibla Sata Express som bör introduceras nästa år.

Den bärbara marknaden står samtidigt inför ett annat dilemma – storleken. Traditionella 2,5-tumsenheter har sitt ursprung i en marknad anpassad efter mekaniska diskar, och är idag för stora för de tunnaste ultraportabla datorerna på marknaden. Många tillverkare har börjat använda sig av mindre formfaktorer som mSATA för att tackla utrymmesbristen, men med flaskhalsen i prestanda kvarstående.

Nytt gränssnitt för en ny generation datorer

NGFF, eller M.2, är vad många tillverkare pekat ut som nästa generations lagringsgränssnitt för bärbara datorer, och värt att notera är att formfaktorn även kan användas till vissa stationära moderkort från bland annat Asus. Gränssnittet är PCI Express-baserat och ska klara hastigheter långt över vad som är möjligt med dagens SATA-standard. Exempelvis Apple har använt sig av PCI Express-baserad SSD i årets upplaga av Macbook Air men med en proprietär formfaktor.

xp941

Samsungs nya enhet, XP941, använder sig av den nya NGFF-formfaktorn med tillhörande PCI Express 2.0-baserat gränssnitt som låter enheten jobba i hastigheter upp till 1 400 megabyte per sekund. Storleken är 80 x 22 millimeter, med en total vikt på endast 6 gram. Det är onekligen en imponerande hastighet för en så liten formfaktor och övergången mot mindre lagring banar väg mindre enheter eller mer funktionalitet i bibehållen storlek.

XP941 har börjat massproduceras och skeppas till systembyggare, med storlekarna 128, 256 samt 512 gigabyte, och bör dyka upp i konsumentprodukter senare under året.

Källa: Hothardware.com


2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Det är alltid skoj när teknikutvecklingen går framåt, men nu är det ju inte sekvensiell överföringshastighet som är den egentliga hastighetsbegränsningen för en SSD. Det är ju trots allt sällan som man kopierar hundratals gigabyte med data fram och tillbaka, vilket är vad som krävs för att något som är snabbare än sata3 ska göra någon egentlig skillnad. Istället är det små, slumpvisa accesser som är begränsningen, och med plats för så få flashchips så kommer dessa PCIe-enheter i praktiken att bli betydligt långsammare än en fullstor, 2.5″ SSD med 8 fullbesatta kanaler. …Man kan tyvärr inte både ha kaka… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

Visst är det så Lenny att det finns andra begränsningar än bara gränssnittet i sig. Men det blir extra spännande att se när Sandforce släpper sin Griffin-kontroller och nästa generations SSD-kontrollerkretsar dyker upp tillsammans med snabbare nandflash. Jag är ganska övertygad om att det arbetas en hel del på att öka prestandan även med färre antal minneskanaler då det är ditåt det går med alla små formfaktorer. Alternativt att man lyckas med smarta krets-staplingar som gör att man på liten installationsyta kan nyttja flera minneskanaler.