Lagringsminne på våra mobila enheter ligger en lång bit efter våra SSD-enheter och det märks i vissa fall av vid användning. Nu har Samsung inlett produktion av sitt så kallade eMMC-minne på 64 gigabyte i 10 nanometerklassen som ska erbjuda högre prestanda än tidigare.

Medan systemprocessorerna i mobila enheter blir allt snabbare så står inte heller utvecklingen still på lagringsfronten. Det så kallade eMMC är den typen av minne som oftast används då det erbjuder mycket kapacitet på en liten yta, då allt NAND-minne sitter i en enda minneskapsel. Förutom att spara utrymme är det en strömsnål lösning men det kommer på bekostnad av prestanda.

Samsungs senaste eMMC-minne har en kapacitet på 64 gigabyte och bygger på en tillverkningsteknik i 10 nanometerklassen – översatt från marknadsföringsspråk betyder det någonstans mellan 10 och 19 nanometer. Det nya minnet ska mäta endast 11,5 x 13 millimeter vilket är en reduktion med 20 procent från tidigare lösningar som mäter 12 x 16 millimeter. Prestandan på det nya minnet är ingenting att skryta med i jämförelse med en SSD men med tanke på det tänkta användningsområdet ser det bra ut. Sekventiell skriv- och läshastighet ligger på 260 respektive 50 megabyte per sekund och vid slumpmässig hantering av data ligger minnet på 5 000 respektive 2 000 IOPS (input/output per sekund).

Det ser ut som ett litet och intressant minne som vi ser fram emot ska komma i framtida konsumentprodukter. I vanlig ordning när vi pratar om komponenter för färdiga konsumentprodukter lär det dröja några månader innan Samsungs kreation hittar ut. Minnet kommer finnas tillgängligt för alla intresserade parter och är alltså ingenting Samsung har för avsikt att använda enbart internt.


Relaterade artiklar:

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Alucard--Boris- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Calle2003

10 nm är imponerande litet!

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”Calle2003″]10 nm är imponerande litet![/quote]

Fast det är inte 10nm. 😉

Alucard-
Medlem
Alucard-

Jag tror nog det kommer ta mer än ett par månader innan vi ser det i någon telefon. Det var ju redan i december 2012 som man hade ram moduler på 2gb till mobiler. Vi har ju inte sett några med det förens våren 2012.