Efter många turer i rätten så är det absolut slutgiltiga beslutet klubbat i Australien – Samsung får sälja sin Galaxy Tab i butik. Beslutet kom efter att Australiens högsta domstol – landets högsta instans, nekade Apples överklagan då deras patent saknade meriter.

Samsung och Apple har låst sina horn i en global patentstrid, detta efter att Apple anklagat Samsung för att slaviskt kopiera deras iOS-produkter. Som det ser ut idag är det just Apple och Samsung som slåss om topplaceringen på den mobila marknaden vilket gjort att det eskalerat i ett globalt patentkrig mellan de båda parterna. Idag täcker det över 30 mål i 10 länder enligt tidsskriften Reuters.

Apple hade till förra fredagen på sig att överklaga, vilket de gjorde. Men den högsta domstolen i Australien ansåg att Apples patent saknade meriter, därav avslogs överklagan. Det här betyder att Samsung har rätt att sälja Galaxy Tab 10.1 efter nästan fem månaders säljstopp på marknaden. Beslutet är slutgiltigt då det inte finns en högre instans att gå till i Australien.

I Frankrike och Italien har Samsung försökt sig på att få Apple iPhone 4S bort från marknaden då den ska inkräkta på flera av Samsung patent för trådlös-teknik. Domstolen i Frankrike säger att Samsung begäran var oproportionerlig, och att de ska betala 100 000 tusen euros till Apple i rättskostnader. Samsung har för avsikt att se över beslutet i Frankrike och tänker utöva alla möjliga medel för att skydda sin intellektuella egendom. Än så länge är inget beslutet taget i Italien.

iphone4s.graphicsSamsung försöker i sin tur få ett sälstopp på iPhone 4S

Apple är trots detta Samsungs största och viktigaste kund, då deras avtal ska vara värt runt 5 miljarder dollar varje år. Men Apple har börjat söka sig till andra partners för att köpa in komponenter till samtliga produkter i sitt utbud på grund av de pågående patenttvisterna mellan företagen. Vi kan bara hoppas att Europakommissionen gör någonting åt saken, för att få slut på vad som får börja ses som en cirkus.

Relaterade nyheter:

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Jacob HugossonSebbeOndjultomte Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Ondjultomte
Medlem
Ondjultomte

JA, Apples stora dominans stör ut hela marknader. Det är inte alls bra. Att de sedan istortsätt leker patenttroll gör inte saken bättre.

Sebbe
Medlem
Sebbe

Man får väl helt enkelt gå ut och palla äpplena eftersom man inte pallar med dem längre!

Medlem

Underbara nyheter!
Det verkar som att vindarna vänder för apple. Som man bäddar får man ligga har aldrig varit mer rätt att säga än till just dem.

Medlem
Wargreymon

Om Samsung får betala 100k euro för att de försökte stoppa 4s, hur mycket kommer då Apple få betala för att ha uppehållit försäljningen i 5 månader?