Samsung satsar brett på 4G-nätet i år men den koreanska teknikjätten blickar även framåt. Just nu utför man tester på nästa generations mobila datanät och säger att man redan nu når datahastigheter på 1 gigabit per sekund, drygt 10 gånger snabbare än vad dagens 4G-nät kan nå.

Samsung testar nästa generations Long Term Evolution (LTE) nätverk med både ny antennteknik och över nya frekvensband. Företaget sägs använda vad man kallar en ny form av gruppantenn som med totalt 64 antennelement ska göra det möjligt att skicka data över ka-bandet och en frekvens på 28 gigahertz, att jämföra med 4G som i Sverige används främst över 2,6 gigahertz och 1,8 gigahertz banden.

De senaste rapporterna från Samsungs tester säger att man nu nått en maximal datahastighet på 1,056 gigabit per sekund över ett avstånd på 2 kilometer. Att jämför med 4G-nätet som idag har en teoretisk hastighet på runt mellan 80-150 megabit per sekund i Sverige.

Samsung är samtidigt inte de enda som testar framtidens mobila datanät och bland annat hävdar den japanska nätoperatören NTT Docomo att man redan nått 10 gigabit per sekund i egna tester.

4G är fortfarande under utbyggnad i Sverige och övriga världen men med kortare svarstider och rejält ökade överföringshastigheter är det ofta en markant skillnad mot det mer traditionella 3G-nätet. Med 5G-nätet kommer man med lätthet kunna strömma högupplösta video från internet och även det nya 4K UHD-videoformatet kan bli intressant när bandbredden blir hög nog.

IMG_6381

Vi ska däremot inte räkna med någon kommersiell lansering av 5G-nätet de närmaste åren. Samsung menar att man kan få näten klara fram till 2020 och det är inte omöjligt att man då ökat på hastigheten ytterligare. Tekniken ska i alla fall vara god för upp till 10 gigabit per sekund.


Relaterade artiklar:

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
GorAnton KarmehedMorkulDravondBärtil Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

Kommer data-paketen i abonnemangen krympa ännu mer då?

Bärtil
Gäst
Bärtil

När operatörerna inte ens kan leverera 3G trots att deras jättefina täckningskartor visar att jag borde ha 4G kan jag se mig uppkopplad med 5G år 2207……

Gor
Gäst
Gor

Det finns väl ingen 5G-standard ännu?

Dravond
Medlem
Dravond

Som alla säger: när får vi förra generationens nät bra? Som sagt så är 3G inte direkt perfekt och 4G är ren underhållning att få ut ordentligt…

Och jag tycker aftonblaskan är rejält underhållande ”teknik jätte har nu utvecklat 5G” med en bild på en ifån…. 🙄

Morkul
Medlem
Morkul

I dagsläget är 3G nätet extremt överbelastat på sina håll vilket gör att det upplevs som dålig täckning trots att så inte är fallet. Flera av operatörerna hoppas nu på att bygg ut 4G nätet på dessa platser först för att avlasta 3G nätet, problemet är dock att 4G enheter inte alls säljs i den takt som operatörerna hade hoppats på.

Själv hoppas jag på att det kommer en ny realtidskomprimerings standard för röstsamtal. Även om den endast skulle bli 1% bättre än den nuvarande så skulle det lösa en hel del problem som finns i 3G näten idag.

Gor
Gäst
Gor

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Dravond”]Som alla säger: när får vi förra generationens nät bra? Som sagt så är 3G inte direkt perfekt och 4G är ren underhållning att få ut ordentligt…

Och jag tycker aftonblaskan är rejält underhållande ”teknik jätte har nu utvecklat 5G” med en bild på en ifån…. :roll:[/quote]
Haha underbart.. så fel det bara kan bli särskilt i Sverige där bara tele2 stödjer 4G på iphone och dåligt dessutom. :)[/quote]

Fast det är ju Apple som inte orkar göra en telefon som klarar av våglängder som används i stora delar av Europa. Alla andra telefontillverkare klarar ju av den saken.