Samsung blir nu först att presentera en SSD som använder PCIe 5-gränssnittet. Den nya disken som kallas PM1743 är designad för användning i servrar men Intel visar den med en adapter till ett Alder Lake-system och når 13,8 GB/s.

Intel Alder Lake blev först med PCIe 5 för konsumenter. Den nya tekniken lanserades tillsammans med DDR5 på den nya plattformen men medan det finns ett fåtal DDR5-minnen, är det ont om PCIe 5-produkter. Samsung PM1743 kan bli den första. Den är visserligen inte en produkt för konsumenter men det stoppar inte Intel från att visa vad den går för i ett Intel Alder Lake-system med en 12900K. Intels Chief Performance Strategist, Ryan Shrout, visar upp disken i en kort video på Twitter. I videon kör han först ett kort benchmarkingtest på en WD SN850 som når knappa 7 GB/s, då den också används som systemdisk. Samsung PM1743 kopplas därefter in med en adapter. När testet kommer igång når det 13,8 GB/s under de få sekunder som det är igång.

PM1743 är som sagt en disk för serveranvändning. Den finns i modeller med upp till 16 TB utrymme och kommer med en Samsung-utvecklad kontroller. Det är imponerande att se en kontroller som kan hantera de otroligt höga hastigheterna. Vi misstänker dock att den drar stora mängder energi, även om Samsung skryter om en förbättring på 30 procent i strömförbrukning på sin hemsida.

Ryan Shrout avslutar videon med att säga att den typ av prestanda som visas i videon liknar vad vi kan se från PCIe 5-SSDer som lanseras ”senare i år”. Vi vet inte exakt vad Shrout pratar om men det låter verkligen optimistiskt att vi skulle nå sådana hastigheter i enheter för konsumenter under 2022, åtminstone i det m.2-format som nu blivit standard för branschen. Det återstår att se vad branschen har planerat för gränssnittet under året.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid