Samsung och Telia presenterade idag sina planer för hösten, trots att det inte var mycket nytt om själva utbyggnaden av 4G-nätet så fick vi ta del av Samsung LTE-arsenal som släpps under de kommande månaderna där vi ser nya modeller inom smartphone och surfplattssegmentet.

Under dagens pressfrukost på Nordic Light Hotell i Stockholm fanns det mycket Telia ville prata om angående 4G-nätet som fått mer uppmärksamhet än vanligt på grund av Iphone 5 och dess LTE-stöd, eller snarare avsaknad av 4G när det kommer till Sverige. Telia har gjort undersökningar innan sommaren som visat att det saknas kunskap om 4G-nätet och vilka fördelar som det har gentemot 3G, bland annat så var det bara en fjärdedel av de tillfrågade som förstod skillnad mellan 3G och 4G. Telia har därför bestämt sig för att satsa mer på marknadsföringen av 4G som numer ingår i alla deras mobilabonnemang. Utbyggnaden av nätet fortskrider och vid slutet av 2012 kommer nästintill hela Sverige täckas av 4G.

Problemet med 4G är inte bara att det krävs nya basstationer utan att det även krävs telefoner som stödjer de nya frekvensbanden. För de som inte vill ha en Galaxy S II LTE har det inte funnits så mycket alternativ vilket har lett till att vi inte fått samma utveckling som exempelvis USA där LTE är en viktig aspekt vid köp av telefon. Med det sagt är ofta hastigheterna betydligt lägre än i våra svenska nät. Nu blir det däremot två till telefoner från Samsung som ansluter sig till det nya snabbare 4G-nätet; Galaxy S III 4G och Galaxy Note II 4G.

Utöver hastigheter på över 30 megabit per sekund, vilket vi uppmätt både i Stockholm och Malmö, så kommer de båda med den senaste versionen av Android, det vill säga Android 4.1 ”Jelly Bean”. Vi kommer skriva mer om både Galaxy S III 4G och Note II 4G i ett senare skede men från vad vi sett hittills är det mycket som talar för att det senare blir ett bra alternativ för de som vill ha en telefon med stor skärm. Att Galaxy S III är en trevlig mobil vet vi redan och våra första dagar med 4G-versionen visar att det nu finns mer prestanda att hämta, både i nya gränssnittet och vid surfning. Samsung visade även upp 4G-versionen av Galaxy Note 10.1 som även den kommer med Jelly Bean direkt från butikshyllan.

4gvs3g
Samsung Galaxy S III LTE vs. Galaxy S III med Telias 4G-abonnemang i centrala Malmö.

Det ser ut att bli en intressant avslutning på hösten då vi kommer få se fler telefoner med 4G vilket förhoppningsvis kan leda till en avlastning på det nuvarande 3G-nätet, huruvida det kommer vara möjligt att nå upp till hastigheter över 30 megabit per sekund när användarna mångdubblas låter vi vara osagt.


Relaterade artiklar:

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Christer JanssonJos123Zeke70Anton Karmehedcaesar Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Pezay
Gäst
Pezay

Sugen på en S3 LTE som ny jobbmobil. Hur lång tid behöver jag vänta på recensionen? 🙂

Tyckte jag läste någonstans att LTE-varianten kommer med en dual-core-processor istället för den quad-core som sitter i dagens S3:a. Något ni kan bekräfta?

Erik
Medlem
Erik

Den LTE vi får här i norden kommer med 2gb ram istället för 1gb ram och behåller sin quad core och får LTE stöd!

Det var i USA som LTE modellen endast fick dual core medans i Japan släpptes en som hade quad och lte vet ej om den fick 2gb ram som vi får men 🙂

En fråga till er Nordichardware:
Varför använde ni Stockholm servern på bredbandskollen i 4g testet och Göteborg servern i 3g testet? i den bild ni visar.

triDave
Gäst

Jo man fattar ju att det går snabbare att surfa/kommunicera, men hur mycket mer batteri dras det då? Samma storlek på batteriet? Isåfall väljer jag 3g 🙂 Eller tänker jag fel? Jag har ju Telia så jag borde ha 4g automatiskt då..

Caesar
Medlem
Caesar

[quote]Telia har därför bestämt sig för att satsa mer på marknadsföringen av 4G som numer ingår i alla deras mobilabonnemang.[/quote]
Hmm… kanske ska ta ett snack med IT avdelningen och höra om de vill ha några försökskaniner med 4G 🙂

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”SoWErA”]Den LTE vi får här i norden kommer med 2gb ram istället för 1gb ram och behåller sin quad core och får LTE stöd! Det var i USA som LTE modellen endast fick dual core medans i Japan släpptes en som hade quad och lte vet ej om den fick 2gb ram som vi får men 🙂 En fråga till er Nordichardware:Varför använde ni Stockholm servern på bredbandskollen i 4g testet och Göteborg servern i 3g testet? i den bild ni visar.[/quote]Vi kommer köra lite prestandasiffror för både CPU och 4G i vår recension, det skiljer som sagt även… Läs hela »

Zeke70
Gäst
Zeke70

[quote name=”triDave”]Jo man fattar ju att det går snabbare att surfa/kommunicera, men hur mycket mer batteri dras det då? Samma storlek på batteriet? Isåfall väljer jag 3g 🙂 Eller tänker jag fel? Jag har ju Telia så jag borde ha 4g automatiskt då..[/quote]

Nej inte helt automatiskt – beror ju helt och hållet på om du äger en LTE/4G mobil…..

Jos123
Gäst
Jos123

Så det sitter alltså ett separat 4g chipp i samsungs 4g modeller som kommer till sverige?

Christer Jansson
Gäst
Christer Jansson

FM radion är bortplockad *grååååt*.