Bildskärmstekniken OLED blir en vanligare företeelse i smartphones och surfplattor, men på TV-fronten går utvecklingen fortfarande långsamt. Mot slutet av 2013 ska Samsung öppna sin tredje OLED-fabrik för att öka tillgången och få ner produktpriserna.

OLED har mycket potential som bildskärmsteknik och har blivit väldigt populär i mindre enheter som mobiltelefoner och surfplattor, två av de få produktområden där tekniken har lyckats ta plats på marknaden till en nämnvärd grad. Varje pixel i en OLED-panel är sin egen ljuskälla, och de delar av panelen som ska representera en mörk bild kan helt enkelt stängas av. Resultatet är en oerhört skarp svärta som gör sig särskilt bra i TV-apparater, en produktkategori där OLED fortfarande lyser med sin frånvaro.

Samsung har två OLED-fabriker som skulle kunna tillverka OLED-paneler för TV-apparater. Idag är dock efterfrågan på mindre paneler för stor och mer eller mindre hela tillverkningskapaciteten går åt till mobiltelefoner och surfplattor. Med sin tredje fabrik vill Samsung lägga mer fokus på större paneler och förhoppningsvis kunna göra sin serie TV-apparater med OLED tillgängliga för konsumenter.

Miljardsatsningen A3

Inte mindre än 1,7 biljoner (1 700 000 000 000) Won sägs ha investerats i projektet, motsvarande omkring 1,5 miljarder dollar. Fabriken, som får namnet A3, kommer kunna producera 1 500 x 1 850 millimeter stora paneler som kan skäras till två 55-tums TV-apparater eller en betydligt större mängd 5- till 10-tumspaneler. 20 – 40 000 oskurna paneler kan tillverkas per månad, vilket på pappret skulle kunna ge 40 – 80 000 TV-apparater per månad.

Om Samsung faktiskt påbörjar en produktion av sina OLED-apparater i större skala vore det ett steg på vägen mot att göra enheterna prismässigt tillgängliga för vanliga dödliga. Det behövs dock ytterligare intresse för marknaden innan det blir en realitet och vi ser gärna konkurrerande satsningar från andra paneltillverkare för att få fart på OLED-tekniken.

Källa: ET News


5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
TobberianAMD73flopperHenrik Berntsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henrik Berntsson
Admin

Ett steg i rätt riktning helt klart. Priserna vi fått från mässorna har varit smått horribla och legat på 80k för en 55 tummare i uppskattat pris. Mer OLED åt folket!

flopper
Medlem
flopper

55 tum oled, ja tack.
men ge oss pris som en vanlig dödlig kan motivera sig för

AMD73
Medlem
AMD73

[quote name=”flopper”]55 tum oled, ja tack.
men ge oss pris som en vanlig dödlig kan motivera sig för[/quote]

55 tum är ju för litet. 4k och oled och man vill väl iallfall ha 75-120 tum där nånstans.

Medlem

[quote name=”AMD73″][quote name=”flopper”]55 tum oled, ja tack.
men ge oss pris som en vanlig dödlig kan motivera sig för[/quote]

55 tum är ju för litet. 4k och oled och man vill väl iallfall ha 75-120 tum där nånstans.[/quote]

Det är för litet. Minst 30k, oled och tvåtusen tum.

Tobberian
Medlem
Tobberian

[quote name=”AMD73″]55 tum är ju för litet. 4k och oled och man vill väl iallfall ha 75-120 tum där nånstans.[/quote]
Fast glöm inte att 4k behövs i 55″ för vanlig passiv 3D som ju är varannan linje [u]dvs 4k 3d = 1080p[/u].
(Dock inget 3dspel/film-utbud i dagsläget).