Samsung var en av de första tillverkarna att verkligen satsa hårt på Google Android som en plattform för tabletenheter. När man lanserade sin surfplatta Galaxy Tab tidigare i höstas var det med gedigen funktionalitet som blanda annat en högupplöst 7-tums skärm och stöd för mobiltelefoni, men prislappen lämnade oss med frågetecken.

Direkt efter att Samsung lanserat sin tabletenhet kontaktade NordicHardware tillverkaren för att få en kommentar på inte minst surfplattans rekommenderade butikspris som sattes till saftiga 9 000 kronor inklusive moms. En hel del har hänt sedan dess och Samsung Galaxy Tab har inte bara dykt upp i svenska butiker utan även prispressats en hel del. Men häromdagen fick vi även svar från Samsung på de frågor vi skickade och trots att vi vet mer om företagets produkt sedan dess kan detta ge något bättre insyn i hur Samsung ser på sitt intåg på tabletmarknaden.

Våra frågor besvarades av Andreas Norberg, teknisk försäljningschef på Samsung.

Samsung Galaxy Tab har ett riktpris på 9 000 SEK, vilket många jämför med de drygt 6 000 SEK en 16GB iPad 3G kommer att kosta när den anländer i Sverige.
Vad är det som enligt Samsung berättigar den betydligt högre kostnaden för Galaxy Tab?

– Det är alltid återförsäljaren som sätter priset. Om man tittar på sajter såsom Prisjakts så ser man att Galaxy Tab finns tillgänglig från ca 7500 SEK (ej parallellimport)[Tre säljer idag Galaxy Tab för 6 995 SEK, red. anm]

Galaxy Tab kan även användas som en mobiltelefon, var detta en viktig funktion för Samsung att få med i produkten?

– Ja, det är jätteviktigt funktion för produkten och är även en del av Samsung´s mobila strategi  ”en mobil för varje livstil”. Galaxy Tab är designad för att den ska vara portabel. Våra undersökningar visar att det finns ett stort intresse för tablets men att portabiliteten är en viktig och efterfrågad egenskap då de ska vara enkla att använda samt ha med sig utanför hemmet.

Tack vare att Galaxy Tab är väldigt portabel erbjuder vi därför möjligheten att kunna surfa och prata via 2G och 3G näten samt även WiFi uppkoppling. Det går även fint att surfa eller använda andra funktioner samtidigt som man pratar.

Galaxy Tab kanske inte lämpar sig perfekt på joggingturen, då kanske man istället vill använda vår stöttåliga GT-B2710. Men på t ex kontoret/konferansen/i soffan/på landet/på resan etc så passar Galaxy Tab utmärkt för t ex videosamtal eller varför inte kolla på någon av Play-kanalerna direkt i browsern, tack vare att Adobe Flash 10.1 stöds så är det möjligt.

Det går även fint att använda den som högtalartelefon eller använda den som en vanlig telefon via ett trådat eller ett bluetooth headset. Det fungerar även utmärkt att växla mellan två telefoner om man använder tjänsten dubbla SIM kort som finns hos de flesta operatörer.

Hur ser företagets framtida planer ut för tablets, kommer man att bredda sin serie med billigare modeller och i så fall vad kommer skilja dessa från Galaxy Tab?

– Marknaden för tablets är både ny och spännande. Nu lanserar vi vår första och med det så kommer vi att utreda marknadens intresse. Den nya kunskapen vi får i och med Galaxy Tab kommer självklart att påverka våra kommande produkter.

Vi vill tacka Andreas Norberg för hans tid och hoppas kunna återkomma med mer information och åsikter kring Samsungs satsning på tabletmarknaden. Som förhoppningsvis kommer att växa framöver – något åtminstone ryktena talar för.

Mer information om Samsung Galaxy Tab finns att hitta i vår tidigare nyhetsartikel.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton KarmehedBirks Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Birks
Medlem
Birks

Hoppas den har en dialpad som täcker hela displayen då kan jag köpa en till morföräldrarna som ser lite dåligt 🙂