Microsofts e-drive är en teknik som gör att företagets krypteringsteknik bitlocker kan komunicera direkt med kryteringsmotorn på en hårddisk eller SSD. Nu bekräftar Samsung att man kommer att ge stöd för tekniken i sin nya SSD-serie 840 Evo men även befintliga 840 Pro.

I Seoul på 2013 Samsung SSD Global Summit presentrade Samsung i morse sin nya mainstream SSD 840 Evo. Senare under presskonferansen så bekräftade man också att den nya SSD-enheten kommer att få en firmwareuppdatering som gör den kompatibel med Microsofts E-Drive specifikation.

Detta är särskillt intressant för de som använder sig av mjukvarukryptering som exempelvis Truecrypt, Pointsec Full disk encryption, Bitlocker eller liknande lösningar. När man använder sig av någon av dessa lösningar på en SSD så läggs ett krypterat filsystem på hårddisken. Beroende lite på vilken typ av kryptering man använder så minskar prestandan avsevärt och även livslängden på SSD-enheten påverkas negativt.

De allra flesta SSD-enheter har en inbyggd hårdvarukrypteringsmotor som krypterar all data innan det lagras på minneschippen. Nyckeln till datan lagras direkt i kontrollern och på det sättet så kommer man alltid åt sin data. I dagsläget finns det bara ett sätt att utnyttja krypteringen och det är att sätta ett så kallat ATA-lösenord i BIOS. Nackdelen med detta är att det måste göras på varje enskild dator och kan inte hanteras centralt på något sätt. Tappar du bort till ATA-lösenord så finns det ingen administratör på företaget som kan sätta ett nytt lösenord åt dig.

e-drive

Microsofts e-drive specifikation bygger eegentligen på två standarder, TCG Opal 2.0 och IEEE-1667. Dessa två tillsammans gör att Microsofts Bitlocker-system kan kommunicera direkt med enhetens kryteringsmotor och hantera nycklar och liknande. I praktiken så innebär det att man slår på bitlocker och sedan är enheten direkt redo och krypterad. Ingen prestandaförlust och ingen tidsåtgång för att kryptera eller avkryptera befintlig data. Det krävs dock att man har hårdara som har stöd för Bitlocker (exempelvis en dator med TPM-chip) och man behöver Windows 8 som bootas med UEFI (Legacy BIOS fungerar inte).

Fram till idag så var Crucial M500 den enda konsument SSD-enheten som hade stöd för standarden och så kommer det fortsätta vara fram tills att Samsung släpper sin nya firmware, vilket väntas ske under september månad. De enheter som kommer att få den nya firmwaren är Samsungs nya SSD 840 Evo samt 840 Pro. Det finns idag inga planer på att ge stödet till vanliga 840.


Relaterade artiklar:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid