Samsung kan komma att lansera nya bärbara datorer till sommaren med extra energisnåla bildpaneler från tillverkaren Sharp. Sharp ska tillverka 11,6 tums IGZO-paneler för Samsungs räkning men kommer även bistå med LCD-paneler för TV-apparater och mindre skärmar för mobila produkter.

Sharp har länge haft flera spännande skärmtekniker under utveckling men samtidigt kämpat med ekonomiska problem. I slutet på förra året meddelade Qualcomm att man investerar 120 miljoner dollar i Sharp för att vidareutvecklade just deras intressanta IGZO-teknik (indium-gallium-zinc oxide) som ska göra det möjligt att skapa energisnålare skärmar med tunnare ramar. IGZO-panelerna har 40 gånger högre elektronrörlighet än traditionella LCD-paneler och ger därför snabbare responstider, ökat ljusgenomsläpp och möjliggör högre upplösningar.

Hur specifikationerna lyder för de 11,6-tums paneler Samsung beställt är oklart men troligtvis kommer man försöka använda IGZO-tekniken för att optimera batteritiden och kanske även öka upplösningen ytterligare.

NP900X4C_3.jpg

Samsung kommer även investera 110 miljoner dollar i Sharp för att ta över 3 procent av den japanska tillverkarens aktier.

Intel har sedan tidigare påpekat att deras kommande Haswell-plattform kommer att öka kraven på batteritid i ultrabooksegmentet och förutom strömsnålare processorkretsar kan just utveckling inom skärmteknik vara en viktig nyckel för att nå dessa mål. Det har talats om 8-9 timmars batteritid vid drift, från de 5 timmar som vi traditionellt ser idag.

Källa: Asiaone

Relaterade artiklar:


Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid