En ny TV-teknik kommer att göra debut på marknaden i år. Tekniken kallas QD-OLED. Den kombinerar Quantom dot-teknik med OLED och tillverkas av Samsung Display. Först ut med en presentation av en QD-OLED-TV är dock inte Samsung, utan Sony.

OLED är en organisk TV-teknik som kan styra individuella subpixlar för att skapa omätbart djup kontrast. OLED har tagit över som marknadens bästa TV-teknik och har gjort LG till en allt starkare spelare. Nu introducerar alltså Samsung Display sin nya OLED-variant till marknaden. QD-OLED använder ett lager av enfärgade OLED-pixlar samt ett lager av Quantom dot-partiklar som konverterar ljuset till färgrika subpixlar. Det ska ge alla fördelar från OLED, i kombination med färg- och ljusfördelar med Quantom dot-teknik. Först ut med tekniken är nu alltså Sony, inte Samsung.

Det ska nämnas att Samsung verkar ha en QD-OLED-TV på gång men att de inte har presenterat den än. Den har nämligen fått en utmärkelse från CES-mässan för sin innovation. Sony är hur som helst först ut med att presentera sin nya modell. Sony A95K kommer i två storlekar: 55 och 65 tum. Den har fyra HDMI-portar, varav två har stöd för HDMI 2.1, inklusive stöd för VRR.

Fortsätter med LGs OLED

Sony fortsätter att sälja OLED-TV-apparater med paneler från LG. Även om QD-OLED är en ny teknik med ny potential är det oklart på vilka sätt och hur mycket bättre tekniken kommer att vara i praktiken. Det är till exempel oklart om QD-OLED kommer att passa bättre för gaming än OLED. Sonys TV ska i alla fall vara fullt kompatibel med alla funktioner som kommer med PS5, vilket inte varit självklart med företagets tidigare modeller.

En stor obesvarad fråga är också har dyra de nya panelerna är. Vi vet inte ens om tekniken kommer att vara dyrare eller billigare än OLED. De första modellerna är rimligtvis dyrare men vi vet inte säkert. Sony har inte bekräftat ett officiellt lanseringsdatum eller pris. Företaget siktar dock på en lansering under våren.

Vi pratar mer om OLED, QD-OLED och LCD i detta avsnittet av vår podd, TechBubbel.

TechBubbel 079 – Har OLED vunnit över LCD?

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid