En fråga många säkert ställt sig och funderat över, är hur många som faktiskt använder den medföljande kylaren på de dyrare processorerna på marknaden? Har ni gjort det är ni inte ensamma då Intel verkar ha varit i samma tankebanor. Enligt de senaste uppgifterna ska Sandy Bridge-E skeppas utan kylare då dessa ska säljas separat från Intel.

Vi skrev tidigare i veckan om rykten där AMD överväger att skeppa Bulldozer med vattenkylning och då reflekterade vi lite kring tidigare uppgifter från april där Intel seriöst övervägde att skeppa Sandy Bridge-E med vattenkylning. Det var självklart stängda system i samma stuk som Corsair H50 och Antec Kühler H20 620 det var prat om men enligt de senaste uppgifterna ska Sandy Bridge-E skeppas helt utan kylare.

Innan någon frågar så kommer processorn inte utrustad med en Flux Kondensator som ger den självkylande egenskaper. Processorn behöver självklart kylas och istället för att skeppa varje processor med en kylare ska Intel sälja sina egna kylare vid sidan av under sitt egna varumärke. Man började skeppa företagets första sexkärniga processor, Core i7 980X med en kylare som fick det smickrande namnet DBX-B som faktiskt klarade av att kyla processorn och gav den rätt goda överklockningsmarginaler även i jämförelse med kylare från tredjepartstillverkare.

Annons

Intel DBX-B, ett stort lyft som processorkylare jämfört mot vad både AMD och Intel vanligtvis skeppar med sina processorer.

Om DBX-B återvänder i Intels kylarserie vet vi inte, men ska vi lita på dessa uppgifter pratas det om flera olika kylare. Det betyder även att den där vattenkylningen vi pratade om tidigare i april kan dyka upp på butikshyllorna bredvid Intels processorer till socket LGA 2011, tillsammans med flera andra kylare från Intel.

Man pratar även om strömförbrukningen där TDP ska ligga på 130W men att strömförbrukningen ska ligga på närmare 180W utan överklockning. Intel ska även ha sagt åt tillverkare av nätaggregat att se till att de klarar av att leverera 23A på 12V2-linan förutsatt att nätaggregatet har en effektivitet på minst 80 procent. Stämmer detta låter det inte som mer än rätt att Intel hoppar över att skeppa sina små stockkylare och istället erbjuder riktiga alternativ – eller låter konsumenten köpa en från en av de större kylaraktörerna.

Modell Core i7-3960X Core i7-3930K Core i7-3820
Kärnor/Trådar 6/12 6/12 4/8
L3 cache 15 MB 12 MB 10 MB
Klockfrekvens/Turbo 3,3 GHz/3,9 GHz 3,2 GHz/3,8 GHz 3,6 GHz/3,9 GHz
Upplåst multiplier Ja Ja Nej(?)
TDP 130W 130W 130W
Socket LGA2011 LGA2011 LGA2011

Det mest prisvärda alternativet, Core i7-3820 dröjer till senare?

Sist är det även prat om processorerna som ska släppas. Intel Core i7-3930K och 3960X blir den nya plattformens sexkärniga modeller och de blir de första att introduceras på plattformen. Den fyrkärniga modellen Intel Core i7-3820 ska anlända vid ett senare datum. Så för de som väntar på LGA2011 blir Intel Core i7-3830K den billigaste processorn till en början, men ordet billigt är alltid relativt då vi räknar med att den kommer gå på rätt så många tusenlappar. LGA 2011 väntas dyka upp under fjärde kvartalet i år.

Annons

Vi rekommenderar våra läsare att ta de här uppgifter med en nypa salt fram till dess att plattformen faktiskt är lanserad, men att döma från tidigare uppgifter från samma källa finns det anledning att tro på att dessa också stämmer. Skeppar Intel samtliga LGA2011-processorer utan kylare kan det bli början på en intressant trend på marknaden, speciellt om AMD hänger på – och om processorerna faktiskt sjunker i pris i samband med det.

Källa: VR-Zone

Relaterade nyheter:

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Viking1962hymerJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Jag tycker att även AMD kan skippa sina kylare på sina processorer då det är så dålig kvalitet på stockkylarna

Fredrik
Medlem
Fredrik

Finns det något (bekräftat/obekräftat) datum på Core i7-3960X? Dags att uppgradera… 😆

hymer
Medlem
hymer

Bara dom sänker priset annars FU

Medlem
Marre

[quote name=”Viking1962″]Jag tycker att även AMD kan skippa sina kylare på sina processorer då det är så dålig kvalitet på stockkylarna[/quote]

Har kört ”stock” sen de infördes. Har hållit processorns livslängd (iaf tills den bytts ut), gjort det de skall och har varit förvånansvärt tysta oxå. Vad skall jag då med en högblankpolerad tingest i ett stäng chassi? I de volymerna som AMD köper in den så kostar de inte många tior.
Tok-överklockar man inte så kan man gott köra på den medlevererade, eller åtminstone ge den en chans.

Medlem
Olle P

[quote name=”Viking1962″]Jag tycker att även AMD kan skippa sina kylare på sina processorer då det är så dålig kvalitet på stockkylarna[/quote]Kvaliteten är det enligt min erfarenhet inget som helst fel på.En del kylare kan möjligen ha lite väl ”grov” kontaktyta. [quote name=”Marre”]Har kört ”stock” sen de infördes. Har hållit processorns livslängd (iaf tills den bytts ut), gjort det de skall och har varit förvånansvärt tysta oxå.[/quote]Mina har också fungerat, och jag upplevde dem som hyfsat tysta ända tills jag skaffade en Scythe Ninja 2. Standardkylaren duger nog åt de flesta, och tyvärr är priset för att köpa en enstaka processor… Läs hela »

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”Marre”][quote name=”Viking1962″]Jag tycker att även AMD kan skippa sina kylare på sina processorer då det är så dålig kvalitet på stockkylarna[/quote] Har kört ”stock” sen de infördes. Har hållit processorns livslängd (iaf tills den bytts ut), gjort det de skall och har varit förvånansvärt tysta oxå. Vad skall jag då med en högblankpolerad tingest i ett stäng chassi? I de volymerna som AMD köper in den så kostar de inte många tior.Tok-överklockar man inte så kan man gott köra på den medlevererade, eller åtminstone ge den en chans.[/quote] Då överklockar du nog inte datorn om du kör stockkylaren annars… Läs hela »