Sandy Bridge kommer till stor del att vara låst vid 100 MHz bussfrekvens, något som oroat entusiaster som velat pressa sina minnesmoduler till nya hastigheter. Tidigare uppgifter har sagt att moderkorten ska kunna växla upp minnesmodulerna i 2 133 MHz, men nästa bur är nu minneshastigheter på hela 2 400 MHz med högre multiplar.

Med Sandy Bridge kommer överklockning av processorer att ske nästan enbart med hjälp av multipliers. BCLK-frekvensen som styr processorbussen, internminnet och andra delar i systemet kommer vara mer eller mindre låst vid 100 MHz. Den integrerade minneskontrollern i processorn har en basklockfrekvens 1,3x högre än processorbussen, alltså 133 MHz, som också påverkas av ändringar i BCLK-frekvensen. Detta hotade att begränsa minnesmodulerna på LGA 1155-plattformen, något som nu inte verkar bli ett problem enligt nya skärmdumpar som publicerats på coolaler.com.

Enligt dessa uppgifter ska Intels moderkort och processorer stödja minnesförhållande på 1:9. Vilket med en 100 MHz BCLK-frekvens och 133 MHz DDR3-kontroller ger hastigheter på upp till 2 400 Mhz (1,3 * 100 * 9 * 2 = 2 400 MHz).

sb.dram
Bildkälla: Coolaler.com

Detta är klockfrekvenser som inte ens alla Gulftown-processorer mäktar med och med minneskontrollern inbakad i själva processorn är det ett styrkebesked för Sandy Bridge, samtidigt som minnestillverkarna kan dra sig en lättnadens suck. Även om bussfrekvenserna är mer eller mindre låsta kommer Sandy Bridge att få DDR3-minnen att svettas ordentligt.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Mean Machine Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Calle2003

OK, men vissa 1156 moderkort stöder 2600+ MHz, t.ex. http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3324#sp 😕

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

[quote name=”Calle2003″]OK, men vissa 1156 moderkort stöder 2600+ MHz, t.ex. http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3324#sp :-?[/quote]
Det är inte moderkorten som begränsar minnena, det är CPU:n.