Grafikkortstillverkaren Sapphire fortsätter att utöka sitt utbud av moderkort och när man nu rullar ut ett nytt kort för Intels Sandy Bridge-processorer är det med fokus på små datorsystem. Sapphire Pure Platinum H67 är ett mini-ITX moderkort som riktar sig mot Intels senaste Core i3, i5 och i7 processorer med stöd för Lucid Virtu och en överraskning på sin undersida.

Sapphire Pure Platinum H67 använder sig av en ganska typisk mini-ITX design för Intels Sandy Bridge-plattform och med Intel H67-styrkretsen är det fokus på mer allmän användning än de krävande entusiasterna. Även om moderkortet med sin H67-styrkrets inte stödjer överklockning har Sapphire bjudit till lite extra. Moderkortet kommer med flera bildutgångar i form av VGA, DVI, HDMI och DisplayPort. Men esset i skortärmen är en extra PCI Express x16 plats för ett diskret grafikkort, samt stöd för grafikväxlingstekniken Lucid Virtu. Detta betyder att man kan nyttja både ett kraftfullare grafikkort samt den integrerade lösningen i processorn beroende på användningsområde. Vilket maximerar prestandan och optimerar energiförbrukningen.

h67sapp

Ytterligare en intressant lösning är en mini PCIe kontakt på undersidan av moderkortet. Tyvärr har Sapphire inte någon bild som visar hur detta lösts, men tanken är att man här kan koppla in exempelvis ett trådlöst nätverkskort eller flashminne. En spännande lösning som vi tror många mini-ITX användare kan finna användbar.

Sapphire har även tryckt in två fullstora DIMM-minnesplatser med stöd för DDR3 RAM. LGA 1155 sockeln flankeras av solid state kondensatorer och kylda spolar. Moderkortet bjuder även på fyra SATA-portar (Två SATA 6,0 Gbps samt två SATA 3,0 Gbps) och dubbla USB 3.0 utgångar. Moderkortet kommer även med stöd för Gigabit Ethernet och Bluetooth.

Sapphire skeppar sitt moderkort med sin TriXX mjukvara som låter användare optimera prestandan direkt i Windows. När moderkortet dyker upp i butik och till vilket pris är ännu oklart.

h67sapp2

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jacob HugossonAnton Karmehedctrl Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ctrl
Gäst
ctrl

Nått jag aldrig förstår med många av dessa ITX är varför de placerar cpu sockeln på fel sida brädan.
Dvs på vänster sida så nära Pci-e porten de bara kan. Finner ingen logik i detta om man skulle vilja ha en större kylare och ett grafikkort samtidigt.

Jacob Hugosson
Medlem

Skulle själv gissa på att det blir lättare sätta saker som SATA, USB etc. på ”fel sida” av moderkortet när man utrustar det med fullstor PCI-E plats?

Synd med H67-styrkretsen då går det ju inte överklocka men kanske lika bra med tanke på kylarproblemet ctrl nämnde.