Sverigedemokraterna (SD) har i en nyinlämnad skuggbudget föreslagit förändringar i arbetet med svenska spelproduktioner, ett förslag som sågas av Dataspelsbranschen.

SD hade i sin så kallade skuggbudget en del dedikerad till utvecklingen av tv- och datorspel i Sverige. Bland annat föreslog partiet att man ekonomiskt skulle främja spel som byggde bland annat kring nordisk mytologi. Vilket den oberoende intresseorganisationen Dataspelsbranschen påpekar kan bli ett allvarligt problem ifall politiska portier vill börja styra innehållet i de spel som utvecklas och menar att det alltid måste vara den konstnärliga friheten som sätts i första rum.

Fler svenska kulturutövare i svenska spel

Det andra förslaget som Dataspelsbranschen motsätter sig är att SD vill inrätta ett nationellt datorspelsinstitut som skall främja att ”svenska kulturutövare används i svenska spelproduktioner”. Vilket i slutändan skulle betyda att SD med ekonomiska styrmedel skulle påverkar vem och vilka medarbetare spelföretag anstället och anlitar.

Dataspelsbranschen menar där att de internationella framgångar vi sett med svensk spelutveckling kommer från det faktum att utvecklingen görs av multinationella grupper och arbetslag. Snarare vill man göra det lättare för spelföretag att anställa utländsk personal.

– Politiken skall inte lägga sig i vilka personer spelföretag anställer eller anlitar, och behovet hos de svenska bolagen är att det behöver bli lättare att anställa utländsk personal, inte svårare, särskilt från länder utanför EU, skriver Dataspelsbranschen i ett uttalande.

Ett av tre förslag får medhåll

Det tredje av SD:s större förslag får dock medhåll av Dataspelsbranschen. Det är ett förslag om att återupprätta det Nordiska datorspelsprogrammet som tidigare drivits av medel från det Nordiska ministerrådet. Ett program som hjälpte till att främja innovativa spelprojekt för barn och unga men även hjälpt nordiska spelföretag att komma ut på spelmässor för att visa upp sina alster.

Dataspelsbranschen är en helt partipolitiskt obunden intresseorganisation som företrädar svenska spelutvecklingsbolag och menar att man i det stora hela finner det positivt att fler svenska politiker och partier börjar intressera sig för dataspel. Att däremot styra innehållet i spel eller vilka personer som spelföretagen anlitar är något man tar starkt avstånd ifrån.

Spel och politik
Tycker du att spel och politik kan höra ihop eller bör det alltid separeras?
Lägsta pris på Prisjakt.nu

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Hm. SD brukar ju tycka om att hävda att Sverige är ett kristet land, då borde väl spelen snarare handla om mörkhyade arabiska judar från mellanöstern?

Ultrahögerns dubbelmoral upphör aldrig att förvåna! 😛

Medlem

Jimmies SD är så abstarkta att man nästan slutat att förvånas över tossigheterna. Allvarligt, hur skulle det se ut om något annat parti aktivt försökte införa partipolitisk indoktrinering i t.ex. spelbranchen, skolan på dagis o.s.v. Det är väl bara svenska Bush som försökt med sitt förslag om att införa skolbön. Sen att SD av allt väljer just vikingar, SD som inte vill förknippas med sin nazistiska tid är slår mig återigen med häpnad.. Förslaget påminner inte allt för lite om gamla skolningsläger ala Sovjetregimen, Albanien, DDR, Nordkorea eller Hitler-Tysklands indoktrinering med Hitlerjugend. Är dom på riktigt? Finns det inte äldre… Läs hela »