Hårddiskgiganten Seagate fortsätter sin SSD-satsning, men lägger merparten av sitt fokus på servrar och superdatorer snarare än konsumentenheter. Företagets senaste alster marknadsförs som världens snabbaste SSD med sina 10 GB/s.

Seagates satsning på SSD-enheter för konsumenter har hittills varit ganska ljummen, men det innebär inte att företaget inte lägger stor vikt vid flashlagring. I ett pressmeddelande tillkännager man nu en ny SSD-enhet baserad på PCI Express och NVMe, likt Intel 750 och Samsung 950 Pro, som ska nå rekordhastigheter på uppåt 10 gigabyte per sekund (GB/s) vid sekventiell läsning.

Rekordhastighet med 16 PCIe-kanaler

För att komma upp i de hastigheterna används en fullstor PCI Express 3.0 X16-plats snarare än en X4-plats, som är vad som används i exempelvis Intel 750. I sidan om flaggskeppet med 16 kanaler planerar Seagate även en lite billigare version med åtta kanaler, som utlovas leverera upp till 6,7 GB/s. Samtidigt ger sekventiell läsning inte hela bilden av prestandan, och hur enheten presterar med slumpmässiga läsningar och skrivningar kommer bland annat bero på vilken kontroller och vilken typ av flashminne som används.

De nya SSD-enheterna har fortfarande inga officiella produktnamn, och riktas i första hand mot serverhallar och superdatorer – däremot kan entusiastinriktade enheter komma att följa längre fram, både från Seagate och konkurrenterna, baserade på PCIe X16 för att ta liknande hastigheter till konsumenter.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid